Jak jsou na tom cestovní pojišťovny po koronaviru?

Epidemie koronaviru zasáhla nějakým způsobem každého na světě, především pokud se jedná o podnikatele, cestovní pojišťovny a podobně. Většina cestovních pojišťoven muselo na tuto situaci rázně reagovat. Pro mnoho lidí je cestování nezbytnou součástí života. Jak je to tedy aktuálně s cestovními pojišťovnami po koronaviru a jak se jich epidemie dotkla?

Mnoho cestovních pojišťoven se díky epidemii koronaviru přesunulo především do online prostředí, kdy lze vyřizovat cestovní pojištění online z pohodlí domova bez osobní návštěvy pojišťovny. Pojišťovny reagovaly na koronavirus také způsobem zavedení novinek na trhu.

Sháníte nejlevnější nabídku cestovního pojištění na trhu? Využijte srovnávač pojištění.

V roce 2020 kvůli omezené možnosti cestování do zahraničí vycestovalo o 72 % méně lidí než v roce 2019. Ačkoliv se od května sjednávání cestovního pojištění do zahraničí opět trochu oživila, čísla se dostala maximálně na třetinu oproti loňskému roku.

Markantní úbytek cestujících v důsledku pandemie dopadá na všechny subjekty cestovního ruchu. Například Evropská pojišťovna byla minulý rok ve ztrátě milionů korun. Také Letiště Praha je ve ztrátě, nakonec se však zadluží méně, než se očekávalo, a dokonce chystá i nové investice.

Mnoho cestovních kanceláří zaznamenaly především úbytek o velmi oblíbené destinace a tím pádem nebylo sjednáváno např. cestovní pojištění do Turecka, cestovní pojištění do Egypta nebo cestovní pojištění do Indie.

Cestování v období koronaviru je o něco složitější, ale není nemožné.

Kvůli nemožnosti častého cestování nebylo tolik sjednávané ani cestovní pojištění na rok, postačilo pouze krátkodobé cestovní pojištění na určitý termín dovolené.

Potřebujete sjednat cestovní pojištění z pohodlí domova? Využijte online kalkulačku.
Spočítat cestovní pojištění >

U cestovních pojištění aktuálně přibyl i počet lidí, kteří se začali hojně zajímat o přesné podmínky, které daná pojišťovna u cestovního pojištění nabízí. Zajímá je to, zda pokrývá dané cestovní pojištění covid.

Většina lidí se přitom zajímala o to, zda jsou součástí balíčku i asistenční služby a téměř 90 % klientů se připojistila na rizika vyvolaná nákazou koronavirem a případné léčebné výlohy. Zájem o cestovní pojištění proti covidu roste a pravděpodobně i růst bude.

TIP: V případě rychlého odjezdu do zahraničí nebo náhlého prodloužení dovolené či pobytu v zahraničí je možnost sjednat cestovní pojištění z ciziny online. Průkopníkem on-line pojištění je v České republice Direct pojišťovna.

V případě cestování do zahraničí je důležité mít sjednané cestovní pojištění a znát veškeré platné podmínky pro vycestování.

Storno cesty do zahraničí kvůli koronaviru

V případě, že pojištěný nemůže vycestovat z důvodu potvrzeného onemocnění koronavirem, pojišťovny tyto pojistné události kryjí z pojištění storna cesty. Je ovšem nutné, aby pojištěný doložil prokázanou nákazu koronavirem, na preventivní umístění do karantény se toto pojištění nevztahuje. V tomto ohledu jsou veškeré pojišťovny jednotné.

TIP: Cestovní pojištění od PVZP pojišťovny nabízí možnost pojištění na výlohy spojené s nemocí COVID-19. Storno cesty si lze pojistit také u Vitalitas pojišťovny.

Zlevnily nebo zdražily cestovní pojišťovny?

Cestovní pojištění zůstalo vesměs ve stejné cenové kategorii jako bylo před koronavirem. Ovšem může se stát, že nabídka cestovních pojišťoven může být značně omezená.

Některé cestovní pojišťovny pozastavily především smlouvy s cestovními kancelářemi a některé cestovní kanceláře pozastavily dokonce i svoji činnost. Z tohoto důvodu je omezená především široká rozmanitost nabízených cestovních pojištění. Na podmínky pro pojištění koronavirus vliv nemá.