Povinná výbava auta v roce 2024 – co nesmí chybět?

Ze zákona platí, že v každém vozidle musí být tzv. povinná výbava, v opačném případě hrozí řidiči pokuta. Povinná výbava auta se liší podle typu a užití vozidla, její obsah je upraven vyhláškou Ministerstva dopravy. Co ve voze nesmí chybět v roce 2024?

Povinnou výbavu vozidla v České republice upravuje silniční zákon pomocí vyhlášky 341/2014 Sb., která byla naposledy novelizována 21. dubna 2021 vyhláškou 180/2021 Sb. Jedná se o souhrn věcí, doplňků a dílů, které musejí být vždy přítomny při jízdě ve voze. V opačném případě auto není způsobilé k provozu na pozemní komunikaci.

Kalkulačka povinného ručení řidičům šetří až tisíce korun ročně.
Najít nejlevnější povinné ručení >

Pokud něco z povinné výbavy chybí a řidič je kontrolován, může mu být udělena pokuta ve výši až 2 000 Kč.

Při cestách po Čechách i do zahraničí nesmí v autě chybět zelená karta, která je dokladem o zaplaceném povinném ručení. To si lze výhodně sjednat přes online kalkulačku pojištění auta na webu 123ruceni.cz. Řidiči, kteří jezdí po dálnici, samozřejmě nesmí zapomenout ani na elektronickou dálniční známku, která v roce 2021 nahradila známky nalepovací.

TIP: Průměrná výše povinného ručení v roce 2023 činí asi 3 000 Kč, na portálu 123ruceni.cz přitom jeho cena začíná již na 968 Kč. Ukončení povinného ručení a sjednání nového však není nic složitého.

Povinná výbava do auta

Za posledních pár let došlo k zásadním změnám v předpisech o tom, co musí mít každý řidič ve svém automobilu.

V roce 2024 do povinné výbavy auta patří:

  • autolékárnička
  • prostředky na opravu nebo výměnu kola nebo náhradní kolo
  • výstražný trojúhelník

Od roku 2018 nejsou součástí povinné výbavy v autě náhradní pojistky a autožárovky. Stejně tak u sebe řidiči nemusí mít formulář pro záznam o dopravní nehodě, přesto se doporučuje ho s sebou vozit.

Reflexní vesta bývá častou součástí výbavy do auta, nicméně sama o sobě do povinné výbavy nepatří. Většina řidičů ji do povinné výbavy i tak zahrnuje, jelikož je celá situace ohledně reflexní vesty poměrně zmatená. Byť není součástí povinné výbavy do auta, řidič je za určitých okolností povinen na sebe nasadit reflexní vestu. Do těchto okolností patří zejména pohyb řidiče mimo auto na pozemní komunikaci nenacházející se na území obce (tedy např. na dálnici) při nouzovém zastavení.

Vestu lze nakoupit v cenovém rozmezí 50 až 60 Kč a nejedná se tak o vysoký výdaj. I v případech, kdy řidič reflexní vestu mít nemusí, může její nošení zvýšit bezpečnost řidiče.

TIP: Na našem webu si lze zdarma stáhnout záznam o dopravní nehodě Allianz.

Postupně se řidičům stávají nepostradatelnými i další pomocníci, které nepatří do povinné výbavy auta. Příkladem jsou kamery do auta, které mimo jiné výrazně usnadňují odhalení viníka autonehody. Levné, ale přitom spolehlivé jsou kamery z Číny.

Sháníte nejlevnější povinné ručení pro aktuální kalendářní rok? Zjistěte, jaké je nejlevnější povinné ručení >

Povinná výbava do auta – autolékárnička

Jedna z nejdůležitějších věcí, která ve voze nikdy nesmí chybět, je autolékárnička. Nejen, že její použití může při vážné nehodě zachránit život, ale v případě, že není v pořádku nebo je obsah prošlý, hrozí řidiči pokuta až 2 000 Kč.

Autolékárnička musí obsahovat:

  • 3x obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm)
  • 3x obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm)
  • 1x náplast hladká cívka (2,5 cm x 5 cm)
  • 1x obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)
  • 1x rukavice pryžové chirurgické
  • 1x nůžky (zahnuté, délka nejméně 14 cm)
  • 1x izotermická folie (min. rozměr 200 x 140 cm)

Svou funkci může lékárnička plnit i po datu expirace, je však nutné, aby byl její obsah neporušený a čistý. Pakliže se vlastník auta chystá na evidenční kontrolu, měl by si pořídit lékárničku s datem před expirací.

Od roku 2018 nemusí autolékárnička obsahovat trojcípý šátek, náplast s polštářkem a roušku.

Takto vybavenou autolékárničku prodává lékárna Benu či Lékárna.cz. Řidiči, kteří nakoupí ve specializovaných obchodech, místo, aby si lékárničku sestavovali sami, si mohou být jistí, že jim v ní nic nechybí.

Povinná výbava do auta – reflexní vesta

Od 1. ledna 2011 platí povinnost pro všechny řidiče motorových vozidel registrovaných v ČR mít na sobě během pohybu na pozemní komunikaci mimo obec při nouzovém zastavení reflexní vestu.

Od října 2018 platí vyhláška, v níž je reflexní vesta ze seznamu povinné výbavy v autě vyškrtnuta. To znamená, že pokud není ve voze při technické kontrole, ničemu to nebrání. Z výše uvedené povinnosti však logicky vyplývá, že reflexní vesta v autě nesmí chybět.

Zákon uvádí, že vestu musí nosit pouze řidiči. To znamená, že by v autě nikdy neměla chybět jedna vesta. Z bezpečnostních důvodů se však doporučuje vozit v autě tolik vest, kolik se v něm právě nachází pasažérů –⁠ pro případ nehody či poruchy, kdy by z auta museli vystoupit všechny spolucestující osoby.

Povinná výbava do auta – prostředky na opravu nebo výměnu kola

Před lety muselo v každém vozu bez výjimky být rezervní kolo. Někteří řidiči ovšem netuší, že tento bod povinné výbavy prošel změnou a že rozsvícení příslušné kontrolky v autě nemusí vždy znamenat nutnost vytáhnout z kufru rezervu a příslušné náčiní a kolo vyměnit.

V roce 2024 se povinnost vozit prostředky na opravu nebo výměnu kola netýká řidičů, kteří:

  • mají sjednané připojištění nepřetržitých asistenčních služeb na výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky po celém území na ČR
  • mají auto, které umožňuje indikovat defekt a nouzově dojet na tzv. dojezdových pneumatikách (stanoviska výrobců vozidel je možné dohledat na stránkách Ministerstva dopravy České republiky)

Rozšířené asistenční služby bývají součástí havarijního pojištění.
Najít nejvýhodnější havarijní pojištění >

Jedincům, kteří nesplňují ani jednu z uvedených podmínek, nesmí v povinné výbavě chybět buď rezerva a nářadí na její výměnu (klíč a příruční zvedák) nebo sada na opravu pneumatik.

Povinná výbava do auta – výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je nezbytná pomůcka pro bezpečné nouzové zastavení a vystoupení z auta do vozovky. Umisťuje se na její kraj za vlastní vozidlo do takové vzdálenosti, aby ostatní řidiče včas upozornil na překážku (stojící auto) a ti tak stihli zareagovat.

Výstražný trojúhelník se umísťuje na okraj tak, aby se dal bezpečně objet, ale zároveň byl jasně vidět.

Na silnici taková vzdálenosti činí minimálně 50 metrů, na dálnici minimálně 100 metrů. Zároveň musí být trojúhelník dobře viditelný, tudíž se nestaví do zatáčky, za horizont a podobně.

Povinná výbava motocyklu

Povinná výbava motocyklu se od povinné výbavy do auta značně liší. Úložný prostor jednostopého vozidla je přirozeně podstatně menší, a tak jejich povinná výbava v posledních letech zahrnuje jen to nejnutnější.

Od roku 2011 s sebou řidiči nemusí vozit náhradní žárovky a nástroje pro jejich výměnu

Motocyklista u sebe musí vždy mít:

  • lékárničku

Povinná výbava motocyklu je mnohem prostší než povinná výbava auta. Ačkoliv se často uvádí nutnost disponovat reflexní vestou, řidiči motocyklů, mopedů a nemotorových vozidel nemusí vestu nosit ani za okolností, které byly popsány výše – tj. nutnost řidiče nosit vestu při pohybu na vozovce mimo obec během nouzového zastavení.

Reflexní vesta tak pro řidiče motocyklů není nutná. Její cena se však pohybuje kolem 50 Kč a může řidiči poskytovat lepší bezpečnost pokud by např. musel nouzově zastavit.

Obsah Motolékárničky:

  • 1x hotový obvaz s 1 polštářkem
  • 1x hotový obvaz se 2 polštářky
  • 1x obinadlo škrtící pryžové
  • 1x rukavice pryžové latexové
  • 1x nůžky

Od roku 2018 se nově nebere na ohled na datum expirace motolékárničky. Řidiči si její jednotlivé komponenty mohou ve voze ponechat tak dlouho, dokud nejsou porušeny (včetně obalu) nebo použity.

Povinná výbava v zahraničí

Před cestou do ciziny je vždy důležité si zjistit, na co dát pozor a na co v žádném případě při jízdě nezapomenout. Vozidlo má být sice vybaveno podle předpisů v země, v níž bylo registrováno, zákony některých zemí to ovšem trochu komplikují.

Obecně při cestě do států Evropské unie platí, že je nutné mít ve voze reflexní vestu, a případně i kartu první pomoci. V Turecku, Rusku, Řecku, Rumunsku a Pobaltí do povinné výbavy patří také hasicí přístroj.

Havarijní pojištění sice nespadá do kategorie zákonného pojištění vozidla, ale určitě není od věci mít ho sjednané. To platí především pro majitele nového vozidla a pro řidiče mířící do ciziny.

S vyhledáním nejvýhodnějšího produktu přímo na míru pomáhá kalkulačka havarijního pojištění.

Nezbytným úkonem před každou cestou do zahraničí je sjednání cestovního pojištění.
Najít nejvýhodnější cestovní pojištění >

Ještě důležitější než pojištění auta je při cestách za hranice cestovní pojištění, které slouží k úhradě případných léčebných výloh. S kalkulačkou cestovního pojištění se dá to nejlevnější cestovní pojištění najít už za pár minut.

Povinná výbava Rakousko

Povinná výbava je v Rakousku velmi důsledně kontrolována a také pokutována. Pokud zdejší policie u českého řidiče zjistí, že má k dispozici pouze jednu reflexní vestu, udělí pokutu. A to i přesto, že povinná výbava má odpovídat předpisům země, v níž je vozidlo registrováno.

Na rozdíl od jiných evropských zemí musí reflexní vestu při pohybu ve vozovce nosit pouze řidiči.

U našich jižních sousedů je totiž povinnost pro každého nosit při pohybu na dálnici reflexní vestu – proto musí být v autě dostatek vest pro všechny pasažéry. Při cestě do zahraničí se proto jak kvůli předpisům, tak kvůli bezpečí důrazně doporučuje vozit tolik vest, kolik je v autě pasažérů. Povinnou výbavu auta v Rakousku tedy není radno podceňovat.

TIP: Cestovní pojištění do Rakouska si lze výhodně pojistit například u ČSOB pojišťovny.

Povinná výbava Slovensko

V zimě do termálních lázní, v létě do Tater. Na Slovensko Češi cestují celoročně, kdy jim společná historie a podobná kultura dává pocit, že je na zdejších silnicích nic nepřekvapí.

TIP: Velice výhodné cestovní pojištění na Slovensko poskytuje původem slovenská UNION pojišťovna.

Povinná výbava se na Slovensku od té naší skutečně nijak neliší. Přesto by si měl český řidič před cestou zjistit některé tamější předpisy, aby zbytečně neplatil. Jeden důležitý se týká umístění GPS. Ta nikdy nesmí být připevněna na předním skle, kde by mohla bránit ve výhledu.

Povinná výbava Chorvatsko

Povinnou výbavu auta ve své oblíbené dovolenkové destinaci by Češi rozhodně měli znát. Při cestě do Chorvatska autem ve voze chybět sada náhradních žárovek, náhradní pneumatika a tažné lano. V případě auta s přívěsem povinná výbava zahrnuje dva výstražné trojúhelníky.

TIP: Cestovní pojištění od VZP je jedno z nejlevnějších na českém trhu. Pro cestovní pojištění do Chorvatska či jakékoliv jiné země s rodinou je proto VZP ideální volbou.