3 důvody, proč se vyplatí mít sjednané havarijní pojištění

Havarijní pojištění není na rozdíl od povinného ručení nutné sjednávat, ale i jeho případné pořízení rozhodně stojí za úvahu. A to zejména, pokud si řidič pořídí nový automobil. Proč? Co je z havarijního pojištění hrazeno? Zde Vám přinášíme tři důvody, proč se toto pojištění vyplatí sjednat.

Při výběru nejvýhodnějšího havarijního pojištění lze využít srovnávač pojištění, který nalezne veškeré nabídky na trhu. Vyhledání nejlevnějšího pojištění vozidla je díky srovnávači otázkou okamžiku. Během pár minut tak můžete najít to nejlevnější pojištění auta.

Naše kalkulačka havarijního pojištění nabízí až o 70 % levnější nabídky. 86 % řidičů díky nám ušetří až tisíce ročně.
Spočítat cenu havarijního pojištění >

Podle přehledu zveřejněného Českou asociací pojišťoven bylo loni sjednáno havarijní pojištění pro více než jeden a půl milionu vozidel. To je přitom o téměř pět set tisíc více než před osmi lety.

TIP: Některé české pojišťovny nabízejí havarijní pojištění i pro jiné kategorie vozidel než jen pro osobní automobily a motocykly – například pro čtyřkolky či obytné přívěsy.

Vše nejspíše souvisí se stále rychleji rostoucí českou ekonomikou. Díky ní si může více motoristů dovolit nákup nových vozidel. A právě nové automobily se pojišťují nejčastěji.

Kromě toho klesá cena, a to jak povinného ručení, tak i havarijního pojištění, což motivuje řidiče k jeho sjednání. Výhodné nabídky poskytuje Kooperativa a Axa. Dříve funkční pojišťovna AIM měla ceník ještě níže. Výpočet ceny zákonného pojištění nabízí kalkulačka povinného ručení.

Havarijní pojištění chrání automobil při nehodě

Jednou z největších výhod tohoto typu autopojištění je, že na rozdíl od povinného ručeníchrání vozidlo v případě, že jeho řidič způsobí dopravní nehodu. To se může stát jednoduše, obzvlášť když řidič nepřikládá význam kontrolkám v autě.

Zákonné pojištění automobilu totiž kryje pouze škody způsobené na autě poškozeného, nikoliv na tom vlastním. Zejména u nového automobilu je toto velký problém, neboť pokud je zcela zničené, jeho majitel – pokud nemá havarijko – nedostane nic.

Havarijní pojištění kryje při střetu se zvěří

Právě v podzimních měsících dochází ke srážkám s vysokou zvěří nejčastěji. Rána nebo i celé dny jsou mlhavé a na silničních úsecích, které procházejí lesy, nejsou tyto střety nic neobvyklého. Někteří řidiči se samozřejmě snaží těmto místům vyhýbat, nebo zde jezdí opatrně, ale ne vždy je to dostačující.

Často k nehodám dochází i na místech, kde by to nikdo nečekal. Protože tento typ škody většinou povinné ručení nekryje, je opět havarijní pojištění nutností.

TIP: Varování pro řidiče. Povinné ručení se stěží zaplatí, tím pádem dojde k růstu cen za tento typ autopojištění. Začátek roku 2021 této predikci odpovídal, jelikož z ledna na únor povinné ručení zdražilo o 62 Kč.

Havarijní pojištění chrání vozidlo při živelných pohromách

Zničení vozidla přírodní pohromou hrozí zejména těm, kdo žijí v okolí velkých řek v zátopových oblastech. Nicméně žádná oblast v ČR není bez rizika. Například krupobití nebo vichřice mohou udeřit prakticky kdekoliv. I v této situaci se majitel bez pojištění svého vozidla neobjede.

O havarijním pojištění – byť je často opomíjené – proto určitě stojí popřemýšlet. Navíc se dá sjednat velmi levně – například pomocí online srovnání cen a nejlevnější havarijní pojištění lze jednoduše najít pomocí kalkulačky havarijního pojištění

Kromě výběru pojišťovny si totiž může zájemce zvolit i to, zda pojistí vozidlo komplexně, nebo si vybere jen ta největší rizika. Pokud ho navíc uzavře spolu se zákonným pojištěním, může klient snadno získat další slevy a bonusy za sjednání obou rizik.

Při výběru havarijního pojištění je také potřeba se zamyslet nad výší spoluúčasti havarijního pojištění. Čím vyšší spoluúčast havarijního pojištění je, tím nižší bývá cena pojištění. Ne vždy to však je dobré řešení.

TIP: S havarijním pojištěním od Direct pojišťovny lze každý rok získat 7% slevu.