Co je havarijní pojištění – na co se vztahuje?

  • Nejlevnější havarijní pojištění již od 2 153 Kč
  • Jednoduché srovnání online do 5 minut
  • Uzavření bez nutnosti prohlídky v servisu

Vandalismus, odcizení, autohavárie nebo přírodní vlivy – to vše uhradí havarijní pojištění. Není sice dané zákonem, jako povinné ručení, rozhodně se však vyplatí si ho pro svůj vůz sjednat. Škody na majetku se mohou vyšplhat do desítek milionů korun a je tak dobré být krytý pojistkou. Co je havarijní pojištění a co je z něj hrazeno?

Čerství řidiči si mnohdy lámou hlavu s otázkou, co je havarijní pojištění vozidla a zda nejde jen o další vyhozené peníze. Dobrou zprávou pro všechny, kteří tápou je, že havarijní pojistku si lze díky online srovnávačům sjednat velmi levně.

Nejlevnější havarijní pojištění All Risk? Již od 2 153 Kč ročně.

Spočítat ceny havarijního pojištění >

Co je havarijní pojištění vozidla?

Odpověď na základní otázku, co je to havarijní pojištění, je jednoduchá. Jedná se pojištění vozidel, které kryje škody na majetku vzniklé při:

  • dopravní nehodě
  • vandalismu
  • odcizení
  • živly
  • střetu se zvěří

Záleží samozřejmě na rozsahu služeb, které zvolený balíček havarijního pojištění obsahuje. V základu by však i to nejlevnější havarijní pojištění mělo krýt jakékoliv škody vzniklé při pojistné události.

Havarijní pojištění je ideálním doplňkem k povinnému ručení. Poskytuje plnou ochranu automobilu před škodami, které mohou sahat až k desítkám milionů Kč.

Havarijní pojištění kryje mimo jiné škody vzniklé při autohaváriích.

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním?

Kdo se v problematice pojištění příliš nevyzná, si možná klade otázku, jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním. A proč je povinné ručení dáno zákonem a havarijní pojistka je dobrovolná?

Bez povinného ručení nesmí žádný vůz vyrazit na silniční komunikace. Je nutné si toto autopojištění sjednat vždy při přihlášení vozidla či přepisu auta. Důvodem, proč je povinné ručení dáno zákonem, je ochrana majetku a zdraví poškozených osob.

Havarijní pojištění chrání klienty před škody na majetku, které se mohou vyšplhat až na miliony Kč.

Spočítat nejlevnější havarijní pojištění >

Dojde-li během silničního provozu k pojistné události, škody na majetku třetích stran hradí pojišťovna viníka. Proto je nutné, aby měl povinné ručení sjednané každý řidič.

A co kryje havarijní pojištění? Primárně škody na voze pojištěnce, tedy i v případě, že je on sám viníkem nehody. Navíc vůz chrání také před dalšími nepříjemnostmi, jako je například vandalismus nebo střet se zvířetem, které auto jakkoliv poškodí.

Co je hrazeno z havarijního pojištění?

Sjednat si havarijní pojištění se všeobecně doporučuje. Kryje totiž velké spektrum škod, které mohou nastat v důsledku okolních vlivů, avšak i vinou samotného pojištěnce. Na rozdíl od povinného ručení tak chrání výhradně majetek pojištěnce. Co je hrazeno z havarijního pojištění?

Havárie

Asi nejčastější pojistnou událostí jsou dopravní nehody a další havárie. Patří sem zaviněná i nezaviněná dopravní nehoda nebo pád předmětu na auto apod.

Odcizení

Havarijní pojištění uhradí také škody vzniklé při odcizení vozu. Možností krytí jsou dvě – buď pojišťovna kryje odcizení celého vozu nebo jen některé z jeho části.

Živly a přírodní vlivy

Pojištění kryje rovněž škody, které na automobilu způsobí přírodní vlivy. Může jít například o kroupy, povodně nebo sníh.

Vandalismus

Pojistka klienty ochrání také před záměrným poškozením vozu třetími osobami. Vandalismus zahrnuje poškrábání auta klíčem, propíchnutí pneumatik, posprejování či zapálení vozu.

Pokud havarijní pojištění kryje všechna výše zmíněná rizika nazývá se All Risk. Klienti si však mohou zvolit, před kterými riziky se pojistkou nechají ochránit. Může se stát, že klient nemá obavy ze střetu se zvěří, protože žije v centru města. Může si tak pojistit primárně havárie či vandalismus.

Havarijní pojištění doporučují také odborníci.

Získat havarijní pojištění na míru >

Je ovšem nutné si důkladně přečíst podmínky pojištění. Pojišťovny zde podrobně popisuje výjimky, které se k havarijnímu pojištění vztahují. Pojišťovna neuhradí například škody vzniklé pod vlivem alkoholu nebo vlastním domácím mazlíčkem uvnitř vozu.

Naopak škody vzniklé kvůli konzumaci alkoholu během či před řízením pojišťovna neuhradí.

Havarijní pojištění – co hraje roli při výběru?

Nabídka havarijního pojištění je velmi pestrá. Na výběr jsou různé balíčky a každý z poskytovatelů nabízí trochu jiný produkt. Podle jakých kritérií se při volbě toho správného pojištění řídit? Co je v havarijním pojištění spoluúčast?

  • Limity pojistného plnění

Ještě větší roli než cena pojistky by při rozhodování měly hrát limity pojistného plnění. Jde o maximální výši škod, kterou pojišťovna za svého klienta uhradí. Pojistné plnění se pohybuje od 35 milionů korun, což je zákonné minimum, po 250 milionů Kč.

Ačkoliv se 35 milionů zdá na první dobrou jako velmi vysoká částka, realita je neúprosná a škody se mnohdy vyšplhají až do vyšších desítek milionů. Je tedy na místě zvážit vyšší limit a brázdit ulice s větším klidem.

  • Cena pojistky

Je jasné, že velká část řidičů se při výběru nové pojistky rozhoduje především podle cenové relace. Platí, že čím vyšší jsou limity pojistného plnění, tím dražší je pojistka. Ideální je tak hledat zlatou střední cestu a zvážit, jak vysoký limit je doopravdy zapotřebí.

S cenou však hýbou i další faktory. Klíčový vliv má typ automobilu, jeho značka a model. Rozhoduje výkon motoru i charakteristiky řidiče.  

Najít to nejlevnější havarijní pojištění přímo na míru vozu a jeho řidiči je však dnes jednoduchý úkol. Klientům s tím pomohou kalkulačky pojištění, které z několika údajů určí nejvýhodnější pojistku pro konkrétního uživatele. Díky těmto online nástrojům nemusí řidiči platí více, než je nutné.

  • Spoluúčast

Co je v havarijním pojištění spoluúčast? Výše tzv. spoluúčasti vypovídá o tom, kolik procent z výsledné částky vzniklých škod uhradí pojištěnec sám. Tedy spoluúčast 10 % říká, že desetinu z nákladů platí pojištěnec a zbylou částku pojišťovna.

  • Rozsah pojištění

Vytvořit si pojistku přímo na míru je dnes již běžnou praxí. Pojišťovny k základním balíčkům nabízejí všemožná připojištění, která si lze dle svých potřeb dokoupit. Každý řidič má trochu jiné požadavky a používá svůj vůz jiným způsobem, proto si může také vybrat třeba připojištění skel nebo rozšířit asistenční služby.

Kdy se havarijní pojištění vyplatí?

Uzavřené pojištění má pouze třetina motoristů, ačkoliv odborníci tvrdí, že se havarijní pojištění vyplatí každému řidiči ve všech případech. Základním kritériem pro sjednání havarijního pojištění je finanční situace klienta. Záleží na každém, zda zvládne uhradit případné vzniklé škody, které se ovšem mohou leckdy vyšplhat do velmi vysokých částek.

All risk havarijní pojištění je vhodné zejména pro nová vozidla, která potřebují vyšší ochranu před mnohými riziky. Pro starší auta se vyplatí sjednávat spíše speciální dílčí havarijní pojištění a vybírat krytí rizik na míru potřeb klienta.

Jak si sjednat havarijní pojištění?

Většina řidičů již dnes volí možnost sjednání pojistky online. Ke zřízení havarijního pojištění přes internet slouží online nástroje, které s pomocí několika údajů dokážou vypočítat aktuální cenu pojištění na míru potřebám uživatele.

Po kliknutí na tlačítko Spočítat ceny se zobrazí široká nabídka pojištění, které odrážejí přání klienta. Lze je třídit dle parametrů nebo je seřadit od nejlevnějšího po nejdražší. Kalkulačka přijde také s doporučením konkrétního pojišťovacího produktu vhodného pro konkrétního uživatele.

Hlavní důvod, proč si sjednávat pojištění výhradně na kalkulačce je prostý, jde totiž o nejlevnější způsob, jak získat havarijní pojištění. Srovnávače nabízejí mnohonásobně nižší ceny než na pobočkách či webech pojišťoven.

Bezplatné a nezávazné srovnání navíc umožňuje udělat si obrázek o cenách na trhu a najít takové pojištění, které bude klientovi nejvíce vyhovovat. Takové, které mu bude krýt záda, nicméně zároveň nevyždímá peněženku.

Cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění není jednotná, záleží totiž na typu automobilu, pro který je pojistku sjednávaná. Svou roli hrají podobné faktory, jako v případě povinného ručení. V neposlední řadě jde samozřejmě také o rozsah havarijního pojištění a konkrétní nabídku či poskytovatele.

Cena je tak individuální a vypočítává se pro každého klienta zvlášť. O výši sazby rozhoduje například:

  • stav a stáří vozidla
  • výkon motoru
  • najeté kilometry
  • bydliště a věk řidiče
  • počet způsobených nehod

Cena však není jediným kritériem pojištění, je zapotřebí hledět také na limity pojistného plnění a rozsah pojistky.

Jaký vůz je možné pojistit?

Sjednat havarijní pojištění lze samozřejmě na osobní automobily. Pojistit si však klienti mohou také obytné vozy, dodávky, nákladní vozidla do hmotnosti 3,5 tuny. Zřídit si lze samozřejmě také havarijní pojištění motocyklu a výjimkou nejsou ani elektromobily a elektromotorky.

Pojistit lze také vozidla určená vedle běžného provozu také pro taxislužby, autoškoly, půjčovny, nebezpečné náklady, rozvoz zboží nebo také historická vozidla. Podobně jako povinné určení pro veterány, lze sjednat pro historická auta levnější havarijní pojistku.

Zvýhodněné havarijní pojištění si lze sjednat také na historické vozy.

Proč se vyplatí sjednat si havarijní pojištění online?

Sjednání pojistky online je jednoduchý způsob, jak dosáhnout nejvýhodnější nabídky na míru svým potřebám. Kalkulačka havarijního pojištění je všem zájemcům přístupná zcela zdarma a podává jim pomocnou ruku při výběru té správné pojistky.

Kalkulačka podle zadaných údajů vyhodnotí, která dostupná nabídka je pro konkrétního klienta nejlepší. Přehledně zobrazí také aktuální a neměnné ceny pojištění a veškeré parametry jednotlivých nabídek. Na srovnávači havarijního pojištění si lze sjednat pojistky od těchto pojišťoven:

Vedle výhody nejlevnějšího pojištění na trhu je velkou předností online srovnávačů také rychlost. Celý proces je velmi svižný a do chvilky znají klienti výsledek. Stejně tak samotné sjednání netrvá déle než 5 minut, novou pojistku lze tedy získat již za krátký čas.