Povinné zimní pneumatiky v roce 2024

S příchodem chladnějšího počasí se pojí také zákonná povinnost zimních pneumatik. Někteří řidiči však stále tápou, od kdy je zimní pneu nutné přezout. Jaká pravidla platí pro povinné zimní pneu? Od kdy zimní pneu zařídit? A jak to chodí v zahraničí?

Řidiči někdy vymýšlejí triky, jak na přezutí zimních pneumatik ušetřit. Na úvod je tedy potřeba zdůraznit, že zimní pneumatiky jsou důležité především z hlediska bezpečnosti. A to nejen majitele vozu a jeho spolujezdců, avšak i ostatních účastníků silničního provozu.

Bezpečí na prvním místě. Za kolik lze získat havarijní pojištění?
Srovnat ceny havarijního pojištění >

Povinné zimní pneu

Povinnost zimních pneumatik je zcela logická. Zimní pneumatiky se od těch letních liší v hloubce dezénu, tvrdosti i směsi. Vlastnosti zimních pneu jsou zkrátka uzpůsobené pro chladnější počasí, zatímco ty letní jsou mnohem vhodnější pro vyšší teploty.

Podle silničního zákona mají všechna vozidla kategorie M nebo N, tedy motorová vozidla se čtyřmi koly používaná k přepravě osob či věcí, povinnost zimních pneumatik.

Během zimních měsíců dochází k dopravním nehodám mnohem častěji. Sjednat si havarijní pojištění je tedy na místě.
Najít nejlevnější havarijní pojištění >

Zákon hovoří o tom, že povinné zimní pneu je nutné od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  • je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
  • lze předpokládat, že během jízdy bude na vozovce souvislá vrstva sněhu, led či námraza

V některých místech je potřeba mít zimní přezutí celý rok. Tato místa jsou označena značkou „Zimní výbava“. V České republice lze nalézt více než sto takových úseků. Objevují se převážně na horách.

V zimním období je více než kdy jindy důležité mít také zařízené pojištění vozidla, které kryje léčebné výlohy, úrazy či škody na majetku. To nejvýhodnější pojištění auta, lze navíc sjednat online a levně.

Pokuta za porušení povinnosti zimních pneu

Za porušení zákonem dané povinnosti hrozí nezodpovědným řidičům pokuty. V Čechách se jejich výše pohybuje od 2 do 2,5 tisíce Kč.

Na první pohled se pokuta nemusí zdát příliš vysoká, mnohem vyšší tresty však přicházejí při způsobení nehody, kterou může nepřívětivé počasí společně se špatnými pneumatikami zapříčinit.

Člověk nikdy neví, kde se může stát viníkem dopravní nehody. Proto se velmi doporučuje mít sjednané havarijní pojištění. S výběrem toho nejvýhodnějšího může pomoci kalkulačka havarijního pojištění.

Od kdy zimní pneu?

Ačkoliv zákon udává, že přezutí zimních pneu je nutné od 1. listopadu, záleží hlavně na počasí. Pokud bude teplý listopad, několik stupňů nad nulou, pokuty za nepřezutí se rozdávat nebudou.

Přesto se doporučuje si zimní pneu zařídit co nejdříve, v listopadu již přece jen bývají velmi chladná rána a začínají se objevovat první námrazy. Zimní pneumatiky jsou výhodnější zhruba pod 7 stupňů, listopad je tak ideální dobou pro přezutí.

Při námraze či souvislém sněhu jsou zimní pneumatiky ze zákona povinné.

Letní pneumatiky při teplotách nižších než 7 stupňů ztrácí svou přilnavost, mohou být tedy nebezpečné i tehdy, není-li na vozovce sníh. Zimní pneumatiky se tak doporučuje přezout ve chvíli, kdy se teploty stabilně pohybují okolo 7-8 °C.

Do kdy zimní pneu?

Do kdy zimní pneu používat? Opět platí, že rozhodují převážně teploty. Obecně se doporučuje přezout na letní pneumatiky na přelomu března a dubna, kdy se teploty obvykle drží nad 8 stupni Celsia. Mnohem rizikovější však je jezdit v zimě s letními pneu než naopak.

Pokud stoupnou denní teploty nad 7 stupňů, opět je možné jezdit s letními gumami i v případě, že ještě nenastal konec března.

Jsou zimní pneumatiky povinné pro všechny vozy?

Množství řidičů po tomto zjištění začne panikařit, že si zimní pneumatiky budou muset opatřit, i když při náledí svůj automobil nepoužívají. Je proto dobré vědět, že není vždy bezpodmínečně nutné zimní obutí mít.

Povinné ručení musí mít ze zákona sjednaný každý řidič. Jaké je to nejlevnější?
Srovnat ceny v online kalkulačce >

V případě, že člověk neplánuje autem vyjíždět v době, kdy je na silnici led, sníh či námraza, povinnost zimních pneumatik se na něj nevztahuje. Na druhou stranu člověk nikdy neví, kdy bude vozidlo potřebovat. Je třeba myslet na to, že pokud nemá přezuto, tak na vozovku v případě špatného počasí vůbec nesmí.

Hloubka dezénu

Věc, kterou je určitě nutné mít na paměti, je minimální hloubka dezénu. Ta se totiž u zimních i letních pneumatik značně liší.

V případě špatného počasí, tedy sněhu, ledu či námrazy, je minimální hloubka dezénu zimních pneumatik 4mm. To platí i v oblastech se značkou zimní výbavy.

U vozidel s hmotností nad 3,5t je minimální dezén 6mm.

Přezouvání pneu

Přezouvání pneu probíhá v autoservisech. Obecně se doporučuje používat stejné pneumatiky pouze 4 roky. Po uplynutí této doby začínají pneumatiky ztrácet své vlastnosti a jejich účinek již není tak spolehlivý.

Zimní pneumatiky je potřeba před použitím zkontrolovat.

Pokud někdo toto nařízení obejde, tak sice možná ušetří, ovšem peníze zase vydá za případnou pokutu. A především riskuje své zdraví. Nicméně i zde je možné legálně ušetřit. Nejlepší možností, kterou lze využít, jsou celoroční pneu, k nimž postupuje čím dál více motoristů. Kvůli koronaviru navíc na letní pneu přezula pouze desetina řidičů, a tak zájem o tento typ pneumatik dále roste.

Povinnost zimních pneu v zahraničí

Spousty lidí se každoročně jezdí během zimního období do ciziny. Nejnavštěvovanější destinací jsou zejména rakouské, německé či italské Alpy, kam se Češi vydávají za zimními sporty. Jak je to s povinností zimních pneu v zahraničí?

Na tuto otázku nelze odpovědět jednoznačně, neboť jednotlivé státy a jejich nařízení se značně liší. Nicméně platí, že v nejnavštěvovanějších destinacích zimní sezóny, tedy v Německu, Rakousku i v Itálii, je zimní přezutí povinné.

Při cestování do zahraničí se nevyplatí zapomenout na cestovní pojištění.
Srovnat ceny cestovního pojištění >

Podobně je na tom třeba i Švédsko, Lucembursko, Litva, Finsko, Island nebo Estonsko. Naopak ve státech jako je třeba Velká Británie, Francie nebo Rumunsko, překvapivě i Polsko nebo Norsko, jsou zimní pneumatiky pouze doporučené.

Zlepšováků je lepší se vyvarovat

Každoročně se policisté setkávají s různými zjednodušeními či zlepšováky, kterými se lidé snaží nařízení obejít a za pořízení pneumatik ušetřit. Mezi nejčastější patří asi zimní pneu umístěné pouze na jedné nápravě.

Zákon však jasně říká, že každé motorové vozidlo kategorie M nebo N, musí mít zimní přezutí na všech čtyřech kolech. 

Před přezouváním je vždy vhodné zkontrolovat stav pneumatik, které byly přes léto uskladněné. Zejména je třeba ověřit hloubku dezénu a poškození jako různé trhliny či boule.

Pojištění automobilu

Podobně, jako na povinnost zimních pneumatik, by řidiči neměli zapomínat ani na sjednání zákonného pojištění automobilu.

Ti, kdo žijí v horských oblastech, by si taktéž měli navýšit jeho minimální limit, neboť podstupují větší riziko nehody automobilu. Kdo si chce sjednat výhodnější povinné ručení pro svůj automobil může například využít online kalkulačku, která spočítá aktuální ceny pro zimní sezónu.