Chcete se koupat, relaxovat a vidět hodně hezkých míst za pár korun? V tom případě zamiřte do Varny

Léta opomíjené Bulharsko se v poslední době opět dostává do popředí v hledáčku českých turistů. A aby ne, vždyť tato balkánská země je nejen velmi levná, ale také ukrývá perly v podobě mnoha krásných míst a zajímavých měst. A právě Varna je jedním z nich.

Zajímavé památky i noční kluby na jednom místě

Ač se na první pohled může zdát, že Varna je jen obyčejné bulharské město, každý kdo ji navštíví zjistí, že opak je pravdou. Mořská metropole Bulharska, jak se Varně také někdy přezdívá, je velmi moderní kosmopolitní město, plné barů, restaurací a diskoték, které nikdy nespí. Díky tomu, je oblíbená především mezi studenty a mladými lidmi, kteří sem míří zejména za vyhlášeným nočním životem, avšak ve Varně si na své přijde úplně každý.

Podobně, jako celé Bulharsko, si i toto město prošlo velmi zajímavým historickým vývojem, od pravěkých kultur, přes římské a byzantské období, až po nadvládu Osmanské říše a bulharskou samostatnost. V průběhu let se zde proto vystřídalo mnoho kulturních okruhů, a právě to je důvod, proč je dnes Varna cílem milovníků památek. Právě ti zde mohou vidět nejen pravoslavné chrámy, historické domy z 19. století, ale i antické skvosty a lidovou architekturu.

Vše od antiky až do současnosti

Za návštěvu určitě stojí staré římské lázně – Odessos – v moderní části Varny, které připomínají zašlou slávu města v antickém období. Odtud mohou návštěvníci zamířit ke Katedrále Nanebevzetí Panny Marie na Náměstí Nezávislosti, jenž je druhým největším pravoslavným chrámem v zemi. Jedná se o symbol Varny, a také symbolickou připomínku na nově nabytou nezávislost Bulharska na Osmanské říši. Taktéž se vyplatí neminout Památník bitvy u Varny v podobě parkového komplexu. Na tomto místě proběhla roku 1444 známá bitva mezi polsko-maďarskými a tureckými vojsky, do které se zapojil i král Vladislav III., který zde padl. Právě jeho mauzoleum, mohou v areálu zájemci spatřit.

Varna nadchne malé i velké

Během prohlídky by se nemělo zapomenout ani na odpočinek a relax, ke kterému dobře poslouží třeba známý Přímořský park. Jde o oblíbené místo nejen turistů, ale i místních, a to především v parných letních dnech. Zde, pod korunami staletých stromů, si přijdou na své všichni, kdo potřebují načerpat síly k dalšími toulkami Varnou. Není od věci na chvilku posedět v romantických altáncích s výhledem na moře, nebo si dát něco dobrého v některé z místních kaváren. Milovníci aktivního odpočinku a sportu mohou zamířit přímo na prosluněné pláže a osvěžit se v moři nebo se proběhnout podél pobřeží.

Slavná loď stojí za prohlédnutí

Za prozkoumání stojí i samotný park, na jehož okraji se nachází například Národní námořní muzeum, jehož návštěva potěší zejména suchozemce z Čech. Kromě desítek námořních uniforem, vyznamenání i modelů lodí, mohou turisté vidět třeba ponorky, torpéda nebo slavnou loď Druzki, kterou si mohou za mírný poplatek taktéž prohlédnout. Rodiny s dětmi naopak mohou do místní ZOO uprostřed parku, nebo strávit nějaký čas v delfináriu, které leží nedaleko.

Varna je krásným městem, nicméně i v okolí je mnoho zajímavých míst, které se taktéž vyplatí navštívit. Milovníci nočního života mohou zamířit do vyhlášeného letoviska Zlaté Písky s klášterem Aladža. Naopak starší lidé, i ti, kdo touží spíše po klidu, by neměli minout letovisko Svatý Konstantin. Mohou vyzkoušet třeba místní lázně s termálními prameny nebo se jen projít rozlehlým parkem s růžovou zahradou a jezírky.