Česká pojišťovna spolu s Policií ČR ocenila dalšího Gentlemana silnic. Zachránil cyklistu, kterého srazil a těžce zranil mladík bez řidičáku.

Česká pojišťovna společně s Policií ČR ocenila dalšího, v pořadí již 64. Gentlemana silnic. Je jím pan Feilhauer, který letos v létě poskytl první pomoc zraněnému cyklistovi, jenž by bez jeho zásahu vykrvácel.

Za dopravní nehodou z úterý 24. srpna stála sice krátká, ale velmi agresívní jízda 20letého mladíka z Javorníku. Kolem čtvrté hodiny odpolední usedl za volant, přestože nebyl držitelem řidičského oprávnění a nikdy žádný automobil neřídil. Po nastartování najel s vozidlem do středu vozovky, kde se ale dlouho nezdržel. Udělal kličku a narazil do svodidel, od kterých se odrazil přímo do cesty 49letému cyklistovi z České Vsi. Mladík cyklistu srazil, pokračoval ještě asi 10 metrů v jízdě a svou pouť ukončil nárazem do domu.

Cyklista při dopravní nehodě utrpěl těžké zranění. Na noze měl otevřenou ránu a tepenné krvácení si musel zastavovat sám. Kolemjdoucí sice ihned zavolali záchranku i policii, poskytnout první pomoc však nebyli schopni. Naštěstí právě v té chvíli projížděl okolo další cyklista, pan Radomír Feilhauer.

„Přede mnou zastavilo nějaké auto. Řekl jsem si, na kole ho objedu, žádný problém. Místa tam bylo dost, ale když jsem ho předjel, tak jsem na zemi uviděl ležet zraněného muže, který silně krvácel na noze a rukama se snažil to krvácení zmírnit,“ popisuje složitou situaci Gentleman silnic Radomír Feilhauer. „Už si ani nepamatuji, kolik tam bylo lidí. Ptal jsem se, jestli nemají něco na zaškrcení, protože jsem věděl, že jde o čas. Přestože mi jeden řidič přinesl svoji lékárničku, nic použitelného jsem v ní nenašel. Až potom mi jedna paní podala svůj svetr a já si vzpomněl, že nás kdysi ve škole učili, že v krajní nouzi se dá použít cokoliv,“ doplňuje pan Feilhauer.

Při nakládání zraněného cyklisty do sanitky se zachránce z místa vytratil. Až po dvou měsících se policistům tohoto statečného, ale velmi skromného, muže podařilo náhodou nalézt. Podle svého tvrzení neudělal nic výjimečného, co by jiný nedokázal. Lékaři si však myslí něco jiného. Podle nich by bez pomoci pana Feilhauera zraněný na místě vykrvácel. Mladý řidič – neřidič – se podrobil jak dechové zkoušce na alkohol, tak testu na návykové látky. Dechová zkouška byla sice negativní, drogový tester však prokázal přítomnost marihuany.

„Paní, která mi podala svetr, cyklistovi také hodně pomohla. Když jsem ránu zaškrtil, zraněný muž na chvilku ztratil vědomí. To byl asi můj nejhorší okamžik – v duchu mě napadlo, že už je asi pozdě. Paní však jednala jako profesionál a zraněného šetrně oživovala. Ten naštěstí záhy přišel zpět k vědomí a začal s námi komunikovat,“ odmítá strhnout veškerou pozornost na sebe pan Feilhauer. „Až večer jsem si pak uvědomil, že s sebou na kole taky vozím škrtidlo, ale jak jsem byl v šoku, úplně jsem na to zapomněl. Hlavně, že to všechno nakonec dopadlo dobře,“ uzavírá Radomír Feilhauer – nový Gentleman silnic.

Prvním Gentlemanem silnic se před více než šesti lety stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 64 lidí (z toho 9 žen) na 31 místech celé České republiky. Olomoucký kraj mezi nimi reprezentovali Štěpán Morong ze Šumperka – nejmladší, tehdy teprve 12letý, Gentleman silnic, který zachránil život svému otci, na něhož se převrátil traktor a Radomír Šustal, Tomáš Nedorostek a Josef Heryán – policisté z motohlídky PČR v Přerově, kteří si před pěti lety u kolejiště všimli kouřícího osobního automobilu, kde po havárii zůstal těžce zraněný muž, a ve vozidle byla zaklíněná žena s dítětem. Policisté je z auta vyprostili, zavolali záchranku, hasiče a také zajistili, aby byl okamžitě zastaven provoz na železniční trati. Bez jejich rychlé reakce by havárie skončila tragicky.