Zimní sezóna se blíží. Které lyžařské destinace navštívit a na co si dát pozor?

Čas lyžování i dalších zimních radovánek pomalu přichází. Horská střediska se již předhánějí v nabídce nových služeb a vítají první návštěvníky. Které země nabízejí lyžařům ty nejlepší podmínky, a na co před pobytem nezapomenout, prozradí náš manuál.

Mezi nejoblíbenější zimní destinace v zahraničí patří dlouhodobě zejména Itálie a Rakousko, kam míří značná část českých lyžařů. Ti se zde mohou spolehnout především na prvotřídní službydostatek přírodního sněhu a taktéž na bohatou nabídku adrenalinových sportů, které se zde kromě lyžování dají provozovat.

S výběrem zájezdů je lepší neotálet

Ti, kdo se chystají strávit jarní prázdniny pobytem na horách, by s nákupem zájezdů a případnou rezervací ubytování neměli otálet. Podle většiny cestovních kanceláří je právě teď ideální čas na nákup zimní dovolené. Zájemci, kteří chtějí ušetřit nebo mít možnost většího výběru, by měli využít nabídky německých a rakouských cestovek. Oproti těm českým nabízejí především kvalitní služby za relativně nízké ceny.

Taktéž se nesmí zapomenout na cestovní pojištění, které je pro pobyt na horách opravdu nezbytné. Plusem je, že díky online sjednání lze získat nejlevnější cestovní pojištění již od 7 Kč na den.

TIP: Důležité je aktuálně sledovat stav, jak jsou na tom cestovní pojišťovny po koronaviru a jaké podmínky pro sjednání cestovního pojištění nabízí.

Pozor by si měli dát zejména řidiči

Také lyžaři, kteří se chystají na hory vlastním autem, by se pomalu měli na výjezd připravit. V automobilu by zejména neměla chybět povinná výbava, jako je autolékárnička, reflexní vesta, protokol o dopravní nehodě a podobně. Řidiči taktéž nesmí zapomenout na zimní pneumatiky a sněhové řetězy. Poslední, co je před cestou nutné zkontrolovat je platnost zelené karty, tedy potvrzení o sjednání povinného ručení .

Evropské země, lyžařům zaslíbené

Rakousko

Pokud milovníci zimní sportů hledají zemi, která je blízko, snadno se sem dostanou a má co nabídnout, měli by zamířit k našim jižním sousedům. Rakousko je často nazývané jako ráj lyžařů, a to zcela oprávněně. Tato malá středoevropská země se ze dvou třetin rozkládá právě v Alpách a nabízí ta nejlepší zimní střediska, jako Alpbachtal nebo Zillertal, vzdálená jen pět hodin jízdy autem z Prahy. Díky tomu se dá super pobyt plný lyžování a snowboardingu užít i během prodlouženého víkendu. Navíc, při troše štěstí se dá kromě hor stihnout i návštěva romantické předvánoční Vídně.

Slovensko

Zejména Vysoké Tatry jsou pro české lyžaře stále více oblíbené. V poslední době se navíc kvalita horských středisek na Slovensku oproti dřívějšku výrazně zlepšila. Spousty z nich teď nabízejí i lyžování spojené s wellness pobytem, což je přímo úžasná kombinace.

Ani zahraniční cesta na Slovensko by se neměla obejít bez cestovního pojištění. Union pojišťovna, původem slovenská společnost, poskytuje pojištění právě do této sousední země.

Itálie

Zdejší zimní střediska nabízejí svým návštěvníkům nejen kilometry upravených sjezdovek, ale i vynikající komfort a zejména gastronomické zážitky. Co takhle vychutnat si výtečné těstoviny s čerstvou bazalkou, sladkým vínem a přitom se slunit na terase s výhledem na zasněžené hory? V Itálii žádný problém!

Švýcarsko

Nejen, že Švýcarsko je jednou z nejbohatších zemí na světě, ale nabízí i největší výběr nejluxusnějších zimních center v Evropě. Díky tomu si tuto alpskou zemi oblíbili nejen milovníci zimních sportů, ale i známé celebrity. Veškeré služby jsou na velmi vysoké úrovni. Od kvalitních hotelů a restaurací přes wellness centra až po sjezdovky, a milovníci luxusu, komfortu, ale i adrenalinových sportů si zde díky tomu jistě přijdou na své.

Francie

Známá západoevropská země proslula především bohémským stylem života, šarmantním chováním místních a výtečnou kuchyní. Kromě toho ale Francie nabízí i nádherné přírodní scenérie a vysoké hory, kterým dominuje Mont Blanc. Podobně jako v ostatních zemích, ani ve francouzských Alpách se nezapomíná na malé lyžaře. Pro ty jsou připraveny desítky lyžařských školek a škol. Dále si ve francouzských zimních střediscích přijdou na své ti, kdo si kromě lyžování chtějí užít i noční život a vychutnat dobré jídlo.

Chystáte se na pobyt na horách novým autem? V tom případě nezapomeňte na havarijní pojištění, jehož sjednání se vám určitě vyplatí.

TIP: S cestovním pojištěním od pojišťovny Slavia se lze pojistit proti nevyužití dovolené v důsledku nedostatku sněhu či uzavření sjezdovek.