Pozor na lovce nehod! Jsou horší než dravá zvěř

Stačí chvilka nepozornosti, následuje rychlé dupnutí na brzdu či unáhlený pohyb volantem a náraz. Tuto situaci zažijí denně desítky řidičů. Krátce po nahlášení nehody na policii se na místo dostaví asistenční služba. Zvláštní však je, že ji nikdo nevolal.

Lovci nehod vystupují velmi nenápadně

Objeví se rychle, ještě před příjezdem policie nebo hasičů, často vybaveni oranžovými majáky, kterými vzbudí důvěru. Ihned začnou nabízet pomoc, sjednání rychlého odtahu poškozeného automobilu do servisu, zajištění vhodných autodílů, náhradního vozidla a další služby. Jedná se o takzvané lovce nehod, jejichž „velmi výhodné“ asistenční služby však často napáchají mnohem více škody než užitku.

Bohužel účastníci dopravní nehody jsou často v šoku. Ještě se z nastalé situace nevzpamatovali a najednou jim někdo nabízí pomocnou ruku. Není proto divu, že spousty lidí se nechají nachytat, a ihned nabídky crash hunterů využijí. To je ale velká chyba.

Zde v článku popis a správný postup při dopravní nehodě.

Cílem není dobrý skutek, ale zisk

Z jakého důvodu je tak nevýhodné využít služeb lovců nehod? Především proto, že jejich služby jsou často předražené a navíc zákazník musí platit rozdíl mezi skutečnou cenou za opravu, a tím, co zaplatí jeho pojišťovna. Mezi nejlepší způsoby, jak řidiče ožebračit patří zejména:

  • náhradní vozidlo za vysoký poplatek
  • cílené prodlužování opravy auta
  • předražená oprava poškozeného vozidla
  • využití kradených či nekvalitních autodílů
  • vysoké penalizace při nezaplacení služeb

Nejhorší na celé situaci je, že podvodné společnosti se snaží situovat do rolí zachránců poškozených motoristů. Často jim slíbí, že odtah vozidla a jeho opravu či zajištění náhradního vozu, zaplatí pojišťovna, což však není pravda. Řidič se tak často příliš nerozmýšlí a podepíše smlouvu, aniž by si řádně přečetl její obsah.

Jak zrušit nevýhodnou smlouvu

V případě, že motorista na místě podlehne tlaku a uzavře nevýhodné služby, ještě nemusí věšet hlavu. Ze zákona má totiž nárok od smlouvy ustoupit, a to do 14 dnů, od jejího podepsání. To je podmíněno tím, že dohoda musí být podepsána mimo standardní místa pro podnikání. Právě silnice, kde došlo ke srážce vozů, jím je, a není tedy problém smlouvu do 14 dnů vypovědět.

Jak správně postupovat při nehodě

Nejlepší, co může člověk v dané situaci udělat, je zachovat klidnou hlavu a s crash huntery se vůbec nezaplést. Ideální je vyslechnout si nabídku, a poté slušně a v klidu odmítnout. V opačném případě by vlastníka vozu čekal drahý odtah, náhradní vozidlo z předražené půjčovny a podobně.

Motorista by měl využít zelenou kartu, na které je mimo jiné uveden kontakt na příslušnou asistenční službu pojišťovny, u které má sjednáno povinné ručení.

Další variantou je využít telefonní linky, kterou zřídila před několika lety Česká kancelář pojistitelů. Jde o společné číslo všech českých pojišťoven. Stačí jen vytočit 1224. Operátor zjistí, u kterého pojistitele má poškozený sjednanou pojistku na auto, a jejich asistenční služba ihned vyrazí na místo nehody vyřešit všechny nastalé problémy.