Potřebujete převést kola nebo zapojit přívěs? Zapomeňte na plagiáty a pořiďte si kvalitní tažné zařízení!

V létě stále více lidí vyráží autem na dovolenou. Ne každý se však na prázdninách obejde bez svého kola jiný zase bez karavanu a podobně. Pokud i Vy patříte, mezi tyto osoby, určitě se neobejdete bez tažného zařízení. Ale pozor! Musí být kvalitní!

Proč je tak důležité

Třeba tažný hák, sám o sobě, je samozřejmě na nic. Jeho jediná funkce, pokud není používán, je, že se o něj snadno na parkovišti zakopává. Ale v případě, že řidič potřebuje za auto cokoliv připojit nebo zavěsit, stává se z něj nezbytný pomocník.

Typy tažných zařízení

  • Bajonetový typ

Nejlepší typ, který se dá během chvíle připravit pro tažení přívěsu, vozíku nebo připevnění držáku na kola. Zároveň jeho tvar umožňuje bezpečné a pevné spojení. Také se ale dá rychle připojit i odpojit.

  • Šroubové provedení

Jde o nejlevnější variantu. K jejímu použití je potřeba určitá dávka trpělivosti a šikovnosti, a proto se doporučuje jen v případě, že tažný hák bude využíván zřídka.

  • Pevný typ

Tento druh se používá především pro starší nebo nákladní vozidla.

Na co si dát pozor

Každý zájemce, který si chce toto zařízení koupit, by se měl vyvarovat zejména koupě některého z plagiátů. Ty jsou často dodávány na český trh a každoročně zakoupeny množstvím neopatrných řidičů. Cenově jsou určitě lacinější, než ty značkové. Na druhou stranu je ale nízká cena majiteli vozu k ničemu. Například, když se mu v půli cesty utrhne karavan nebo dokonce nabourá. Je proto vždy potřeba požadovat od prodejce typový list. Ten pak umožní zapsat dané zařízení do technického průkazu vozidla.

Podle čeho vybírat prodejce 

  • Kvalitní webová prezentace s informacemi

Dobrá firma by měla mít z hlediska obsahu dobré webové stránky a na nich dost informací. A to zejména o různých typech a značkách svého zboží a podobně.

  • Nebojí se dotazů

Dále je vhodné prodejci zavolat a poptat se ho vybraný produkt podrobněji. Dobrý prodejce zákazníka neodmítne a rád mu vše vysvětlí.

  • Dobré reference

Není také špatné zadat název dané společnosti do vyhledávače a pokusit se o něm něco zjistit. Zejména diskuzní fóra jsou živnou půdou. Pokud nikde nic nebude, stačí prostě diskuzní vlákno založit a počkat, zda se někdo ozve.

  • Prodejce provede montáž a má certifikaci

V případě, že si majitel vozu nechá na své auto nainstalovat tažné zařízení, musí v nejbližší době absolvovat evidenční prohlídku. Pokud ale prodejce sám provede montáž a je zaregistrován jako autorizovaná firma pro montáž tažných zařízení pro automobily u ministerstva dopravy, dá se této prohlídce vyhnout. A to šetří čas, i peníze.

  • Cena

Ne každý má doma zlatý důl, a proto i pro spoustu zákazníků je cena důležitá. V této situaci by to však ale neměla být ta největší priorita.

V případě, že si motorista některou z firem, i přímo nějaký model vybral, stačí se už jen domluvit, kdy dojde k samotné montáži. A pak už zbývá na tažné zařízení jen něco zavěsit.