Chystáte se na dovolenou autem? Vyzkoušejte některou z navigací a ulehčete si cestu!

Automobilové navigace v posledních letech zaznamenávají ohromný úspěch, a to nejen u profesionálních řidičů nákladních vozidel, ale také u běžných majitelů osobních aut. Kromě nich však navigaci upotřebí i motorkáři nebo obyčejní pěší turisté.

Již dávno uplynuly doby, kdy bylo nutné před cestou přesně studovat skládací mapy. Po cestě chvíli co chvíli zastavovat a nahlížet do nich. A pak se případně dohadovat se spolujezdcem, zda dobře řekl na kterou stranu odbočit nebo se vyptávat známých. Místo nové automapy se určitě vyplatí vybrat si některou ze stovky navigací nabízených na trhu.

Pozor na vestavěné navigace

Kromě přenosných navigátorů již dnes přicházejí výrobci aut i s těmi, které jsou přímo vestavěné do palubní desky vozidla. Jejich nespornou výhodou je určitě lepší propojení s audiosystémem automobilu. Tím však veškeré klady končí. S vestavěným zařízením toho, v případě že mu nebude vyhovovat, řidič nemůže moc udělat. Další záporné body přináší fakt, že auta s lepším zařízením jsou přitažlivější pro případné zloděje. Z toho důvodu je nutné navigaci při parkování zakrývat věcmi, zatímco ta přenosná se prostě uklidí do palubní desky, kde není vidět. Případného zájemce pak nepotěší ani vyšší pořizovací cena daného vozidla.

Vybere si opravdu každý

Asi nejvyšší výhodou přenosných navigací je jejich výhodnější cena. Ta se zpravidla pohybuje od dvou tisíc korun, a to od výrobců jako je TOMTOMMIO nebo Garmin. Každý model se pak něčím odlišuje od těch ostatních. Věcí, která je však pro většinu z nich společná, je dotykový digitální displej a 4 – 4,3 palcová velikost obrazovky. Dají se ale nalézt modely i výrazně menší nebo větší. Dále pak všechny typy umí naplánovat různé varianty tras, od ekonomicky nejvýhodnějších, přes nejrychlejší až po nejkratší trasy, nebo místa se zajímavými lokalitami. Další samozřejmostí je výpočet vzdálenosti v kilometrech a předpokládané jízdní doby.

Množství map i aktualizace je potřeba ohlídat

Při koupi je kromě ceny a designu také nutné hledět na to nejdůležitější, a tím je počet map v daném modelu. Pro člověka, který chce autem cestovat po Evropě asi není nic horšího než navigace, která pokrývá jen Českou republiku nebo sousední státy

Důležitou věcí jsou i pravidelné aktualizace. Ten, kdo navigátor používá často a zároveň se o nic nechce starat, si může připlatit za produkt s Lifetime zárukou. To znamená, že aktualizace se budou do přístroje stahovat na věčné časy a sám uživatel se nemusí o nic starat. U ostatních pak probíhají aktualizace několikrát do roka, ale často jen po omezený počet let. Pak je potřeba si další roky připlatit.

Aktualizovaná navigace je potřeba například i pro jízdu na dálnici. Řidič díky ní ví, kde se nacházejí zpoplatněné úseky a kam naopak může vjet i bez koupě dálniční známky 2023.

Ne každý má však chuť si klasickou autonavigaci do svého vozidla koupit. Tyto osoby pak potěší například aplikace Mapy HERE. Pomocí nich je možné stáhnout si mapy různých koutů světa úplně zdarma, a to i včetně pravidelných aktualizací