Karneval v Riu de Janeiru se blíží. Nenechte si ho ujít

Už koncem tohoto měsíce se na pět dní ulice v Riu de Janeiru promění v ráj masek vlnících se v rytmu samby. Ve dnech 24. – 28. února bude v tomto velkoměstě probíhat známý Karneval v Riu, který zná snad každý. A jako vždy se bude na co těšit.

Kořeny karnevalu sahají až do antiky

Karneval v Riu je světoznámým festivalem, který probíhá každoročně 40 dní před Velikonocemi po celkem 5 dní. Jeho kořeny sahají až do antického Řecka a Říma. Zvyk nošení masek se postupně rozšířil do celé Evropy a nakonec z Portugalska i do Brazílie. Zde se obohatil o indiánské a africké prvky, a došlo ke vzniku prvních karnevalů. Poté, co vznikla střední třída, která přišla s vlastní originální hudbou, zrodila se samba, která celý festival proslavila.

Do příprav festivalu se zapojují všichni

Oficiální oslavy začínají vždy v pátek a končí na tlusté úterý, příchodem popeleční středy. Během této úžasné události je dovoleno slavit a oddávat se všem druhům světských radovánek, které si jen dokážeme představit.

Festival probíhá na ulicích, na náměstích i na tropických plážích po celém městě. Předchází mu měsíce intenzivních příprav, do kterých se zapojují opravdu všichni obyvatelé města. Mezi ty nejvíce angažované patří i lidé z chudinských čtvrtí a slumů, pro které karneval znamená opravdu hodně a právě oni jsou těmi, kdo tvoří jádro celé akce.

Průvod samby je nezapomenutelná událost

Vyvrcholením celého karnevalu je průvod samby na Sambodromu, kterého se účastní jen ty nejlepší školy samby v Riu. Během každého z jednotlivých dní proběhne nějaká zajímavá akce. Vyvrcholením celého karnevalu bude neděle (26. února) a pondělí (27. února), kdy na stadionu Samobodrome vystoupí Samba školy v první lize, tedy ty, díky kterým je Karneval v Riu známý nejen v Brazílii, ale i po celém světě. V každém z těchto dní vystoupí šest nejlepších skupin, které budou mít svých 80 minut slávy, kdy předvedou to nejlepší z choreografie, kterou pilně připravovaly a cvičily celý rok.

Se vstupenkami je nutné si pospíšit

Karneval v Riu je jedinečnou událostí a byla by určitě škoda se jí nezúčastnit. Všichni zájemci by si však měli pospíšit s rezervací vstupenek na Sambodrom. Ten sice pojme více než 80 tisíc diváků, ale i tak lístky bývají rychle vyprodány. Jejich cena se pohybuje okolo 2 000 Kč, což se může jevit jako obrovská částka, ovšem výsledný zážitek je k nezaplacení.

Nemůžete se z nějakého důvodu zúčastnit Karnevalu v Riu? Nezoufejte a navštivte alespoň největší evropský karneval na Tenerife, který se letos koná od 27. února do 5. března.