Kamera do auta se v dnešní době stává nepostradatelným pomocníkem řidičů

Čím dál výhodnějším se stává pro majitele automobilů pořízení malých autokamer. Ty se přitom, za relativně nevelkou cenu, dnes stávají stále nezbytnějším zbožím.

Obliba autokamer u českých řidičů v posledních letech nebývale stoupá. Důvodem je zejména větší informovanost, a tím zvýšení povědomí o nich mezi motoristy, a dále pak výhodné ceny.

Hlavním důvodem je ale zhoršení bezpečnosti v silničním provozu, a to nejen větší nehodovostí, ale i agresivitou řidičů.

Co si rozmyslet před nákupem?

  • Jak často bude kamera využívaná

Pokud denně, je určitě lepší nebát se investovat do dražší a kvalitnější, která déle a více vydrží.

  • Ve kterou dobu se auto používá

V případě, že řidič nejvíce jezdí večer nebo v noci, musí mít i nahrávací zařízení dobré noční vidění.

  • Zda bude sloužit i jako navigace

Pokud ano, je potřeba koupit takovou, která má vestavěnou GPS nebo do které se dá případně GPS připojit.

Usvědčí agresivní řidiče

Nejen neadekvátní posunky, vulgární pokřiky, ale i snaha na druhé vozidlo najet, vytlačit ho ze silnice nebo ho naopak předjet a prudce zabrzdit. Tuto situaci dnes zažil asi každý, kdo se pravidelně účastní jízdy na silnicích.

Dříve by se s tím asi nedalo nic dělat. Ne však dnes. Pokud má majitel vozu při jízdě zapnutou kameru, důkaz pro policii či pro pojišťovnu společně i s poznávací značkou agresora je na světě.

Někdy však situace vygraduje natolik, že oba řidiči zastaví. Místo snahy si vše rozumně vyříkat, ale jeden z nich druhého napadne a způsobí mu, v horším případě, i doživotní následky.

V případě, že se toto stane před čelním sklem vozidla s kamerou, je pachatel opět bez milosti usvědčen ze spáchání trestného činu.

A jako tip, čelní sklo je možné si pojistit, slouží k tomu specializované pojištění čelního skla.

Postrach hazardérů

Video záznam z jízdy autem může pomoci dopadnout i piráty silnic, kteří se po komunikacích pohybují nepovolenou rychlostí. Vydatným pomocníkem je kamera i v případě, že ten kdo překročil jízdní limit způsobil nehodu řidiči druhého vozu tím, že tento se jej při jízdě lekl a poté sám naboural. Podobně může „černá krabička“ pomoci i v případě nehody beze svědků. Například, když dojde ke sražení chodce či cyklisty, který se na vozovce pohyboval v noci nebo v šeru bez patřičných reflexních prvků. 

Pozor na ochranu osobních údajů

Kromě výše uvedených věcí se zážitky, uchované na záznamu a pořízené nejen během jízdy, mohou hodit i jako zajímavé video z letních prázdnin. Jeho části kromě klasických dovolenkářů určitě rádi využijí i amatérští či profesionální vlogeři pro své klipy. Na druhou stranu je však dobré vědět, že i zveřejňované nahrávky podléhají ochraně osobních údajů. Například takový vlog s videem o zamilovaném páru nachytaném v nejlepším určitě přitáhne pozornost a dopomůže k lajkům. Na druhou stranu se autor ale vystavuje nebezpečí oplétaček se zákonem.

Především Full HD kamera do auta se jeví jako stále častější pomocník. Navíc s případným využitím SD karty vydrží pořizovat záznam až deset hodin. Jelikož některé typy nestojí ani tisíc korun, její koupě, minimálně na zkoušku, se dnes určitě vyplatí.