Chcete si vyzkoušet studium v cizině zdarma? Získejte nové zkušenosti a přátele s Erasmus+

V rámci oblíbeného vzdělávacího programu Erasmus se každoročně vydávají na zahraniční univerzity stovky českých studentů. Termíny pro podávání žádostí na Erasmus+ 2023 se blíží. Všichni zájemci o studium v cizině by si měli s přihláškami pospíšit.

Erasmus+ je vzdělávací program financovaný z fondů Evropské unie, do kterého je zapojeno více než 20 evropských zemí. Nabídka destinací vhodných pro studium je tedy opravdu veliká. Největší výhodou tohoto programu je zejména snadná možnost dostat se do zahraničí a především vyzkoušet si život a studium v cizí zemi a osamostatnit se.

Koordinátor i starší studenti poskytnou cenné rady

Výjezd do ciziny je sice možný až pro studenty 2. a vyššího ročníku, ale již v prváku si mohou zájemci o studium v zahraničí shánět potřebné informace.

Jako první je ideální navštívit koordinátora, který studentovi poskytne seznam zahraničních univerzit, se kterými má jeho fakulta podepsanou bilaterární dohodu. Taktéž nemusí být od věci poradit se se zkušenými Erasmáky, kteří se z ciziny vrátili nebo se zeptat zahraničních studentů, kteří na univerzitě právě pobývají.

Nejen zábava, ale i povinnosti

Poté by si měl student zjistit podmínky pro výjezd do ciziny, neboť ty se na každé vysoké škole liší. Každý by měl také vědět, že pobyt v zahraničí není spojen jen se zábavou, ale i s opravdovým studiem. Účastník programu se musí na zahraniční škole řádně účastnit studia a zkoušek. Domů by si měl přivézt minimálně 20 kreditů. V opačném případě mu hrozí finanční postih, v nejhorším pak i vyloučení ze školy.

Nepříjemná byrokracie se dá zvládnout

Zhruba v průběhu února a března si zájemci vyžádají přihlášku na Erasmus. Tu pak odevzdají spolu s přílohami, které si vyžádá partnerská univerzita. Často se jedná o strukturovaný životopis, výpis známek z dosavadního studia či motivační dopis.

Většina škol také požaduje potvrzení o jazykové úrovni. Značně pomoci může i účast ve studentských klubech nebo spolcích. Některé univerzity dávají přednost těm, kdo se aktivně účastní tzv. Buddy Programu, tedy těm, kdo se starají o zahraničního studenta.

Samozřejmě platí, že čím dříve je přihláška odevzdána, tím lépe. Především v případě oblíbených zemí, jako je Velká Británie či Francie je počet volných míst rychle vyčerpán.

Výběr předmětů je nutné dobře promyslet

Když je student vybrán, zašle mu dříve či později zahraniční škola seznam kurzů, které může absolvovat. Z těch by měl vybírat opravdu rozvážně, neboť musí většinu z nich splnit, aby získal dostatečný počet kreditů. Často je proto lepší zapsat si více předmětů.

To sice znamená trávit více času ve škole, na druhou stranu se nic neděje, pokud zápočet z některého z kurzů nakonec neobdrží.

Kvalitní pojištění a bydlení se vyplatí

Na samý závěr pak čekají Erasmáky především praktické věci, jako je například zajištění vhodného ubytování. S tím je potřeba si pospíšit, neboť ubytovací kapacity ve velkých městech bývají poměrně rychle zaplněny. V určitých destinacích, jako je například italská Neapol, by si měli studenti dát pozor na to, kde na noc složí hlavu, protože ne všechny lokality jsou bezpečné. Kromě toho by si měli sjednat vhodné cestovní pojištění, například přes online službu srovnání cestovního pojištění. Takové cestovní pojištění bude bezpečně chránit v případě úrazu či nemoci.

Chcete v cizině vystudovat univerzitu a získat titul, ale nemáte dostatek peněz? V tom případě vyzkoušejte studium v Dánsku, které je pro české studenty zcela zdarma. A nezapomeňte, že uzávěrka přihlášek na Erasmus+ i na univerzity v Dánsku se blíží!