Chcete si prohlédnout USA, získat zkušenosti a přivydělat si? Vyzkoušejte Work and Travel

Program Work and Travel je jedním z nejlepších způsobů pro studenty, jak strávit pohodové léto v USA. Díky němu mohou v Americe legálně pobývat téměř půl roku, který stráví nejen prací, ale i cestováním a poznáváním nových lidí.

Ideální způsob, jak nasbírat cenné zkušenosti

Vydat se do USA je pro běžného člověka většinou snadná záležitost. Pro studenty, kteří však ještě nemají vlastní příjem, se ale může jednat o nepřekonatelný problém. Samotný pobyt ve Spojených státech je značně nákladnou záležitostí, s letenkou to není o moc lepší. Jedním ze způsobů, jak se do vysněné Ameriky dostat, je využít program amerického Ministerstva zahraničí, známý jako Work and Travel. Oficiálně slouží především k seznámení mladých lidí s americkou kulturou, a proto je určen především studentům vysokých škol, kteří se do něj přihlašují pomocí agentur.

Soukromé agentury mladým lidem zajistí především práci, vyřídí vstupní formality a letenky, případně pomohou s výběrem ubytování a hlavně poskytnou cenné rady. Díky zaměstnání, které student během 2 – 4 měsíců absolvuje, si snadno vydělá na cestování po USA, kterým může strávit zbylých 30 dní.

Na vlastní pěst i s agenturou

Hodně lidí se chce do Států vypravit s tím, že celou situaci budou řešit až na místě a práci si najdou tam, kde se jim bude líbit. Tento přístup však není možné ve Work and Travel uplatnit. Pracovní místo je nutné sjednat ještě před odjezdem, ať už pomocí agentury nebo svépomocí, což samozřejmě vyjde levněji. Výběr pracovních míst je přitom opravdu veliký. Mladí cizinci nejčastěji pracují jako recepční nebo barmani v hotelech, jako plavčíci v aqua parcích nebo jako zaměstnanci národních parků.

Podmínky programu Work and Travel

Není potřeba mít žádné zvláštní pracovní zkušenosti, především je důležité před cestou nezapomenout na sjednání pojištění do zahraničí a mít motivaci. Zároveň je potřeba dodržet několik věcí:

  • Věk 18 – 27 let
  • Prezenční studium VŠ
  • Platné vízum
  • Komunikativní znalost angličtiny
  • Nepřekročit maximální dobu pobytu

Život v USA není levný, ale dá se ušetřit

Kromě toho musí student počítat i s větším finančním obnosem – cca 50 000 Kč – který bude muset obětovat. Velkou část z této položky zabere především poplatek za letenku, vízum a pokud nejede na vlastní pěst, musí uhradit i poplatky agentuře. Většina vydělaných peněz pak pokryje náklady na cestování v samotném závěru pobytu. Na druhou stranu je možné pořídit pobyt v USA levněji. Mladí lidé mohou například využít slev, které nabízí karta ISIC při sjednávání cestovního pojištění pro studenty. Další variantou je také naše srovnání cen cestovního pojištění, které nabízí ty nejnižší ceny pojištění do zahraničí na trhu.

Zaujal vás program Work and Travel natolik, že byste se do něj chtěli zapojit? V tom případě si nezapomeňte pospíšit. Většina agentur přijímá přihlášky nejpozději do konce dubna!