Znamená dnes tolik populární hra Pokémon GO hrozbu pro řidiče?

V červenci letošního roku spustila americká vývojářská společnost Niantic mobilní aplikaci a videohru v jednom – Pokémon Go. Ta má kromě velkého množství fanoušků i své stinné stránky. Mimo jiné totiž způsobuje nepozornost a tím i nehody na silnicích.

Již v loňském roce došlo podle policejních statistik k více než devadesáti třem tisícům dopravních nehod na českých silnicích. Některé z nich byly způsobené požitím alkoholu či jiných omamných látek před jízdou, zbytečně vysokou rychlostí, ale také nepozorností způsobenou zejména telefonováním či psaním SMS zpráv. Nyní kromě těchto věcí odvádí pozornost části, hlavně mladších, řidičů červencová novinka s názvem Pokémon GO.

Více než 25 milionů hráčů

Tato mobilní aplikace v prvním prázdninovém měsíci zaznamenala obrovský vzestup, neboť do hry se zapojilo více než 25 milionů nadšenců z různých koutů světa. Ti, poté co se zaregistrují a vytvoří vlastního avatara, chytají nejen na veřejných prostranstvích pokémony do takzvaných pokémoballů, další pak nacházejí pomocí sledování jejich stop, a také svádějí v reálném čase mezi sebou souboje. Nejen za ty pak hráči dostávají body, a tím se posouvají do další úrovně.

Hraním řidiči riskují postih

Svou propracovaností pak tato aplikace samozřejmě některé vtáhne do děje natolik, že nejsou schopni se ji vzdát ani poté, co nasednou do svého automobilu. Místo sledování děje okolo, se soustředí na lov dalších pokémonů čímž nejen, že porušují zákon o provozu na pozemních komunikacích, za což jim hrozí pokuta až tisíc korun a stržení dvou bodů, ale kromě svého ohrožují naprosto zbytečně i život ostatních.

Ne všude je hraní zcela bezpečné

Že ne vždy hra dobře dopadá, se přesvědčili hlavně účastníci v cizině. Ve Spojených státech amerických byli například dva hráči zastřeleni jen kvůli tomu, že omylem v noci vnikli na soukromý pozemek, jehož majitel si je spletl se zloději a rázným způsobem proti nim zakročil. V Bosně zase lidé zbytečně riskují tím, že kvůli videohře vstupují do prostředí plného nevybuchlých nášlapných min, které jsou zde ještě z doby války.

Havarijní pojištění pomůže

Hra Pokémon Go má ve světě zábavy určitě své pevné místo, které jí nikdo nevezme, neboť množství lidí, které nyní baví, překonalo všechna očekávání. Na druhou stranu by měl však každý, kdo se jí věnuje, v určitých situacích rozvážit, co je lepší. Zda lidský život nebo více bodů a vyšší herní úroveň.

Ten, kdo si chce užít hraní, i při jízdě, a chce být alespoň trochu zodpovědný k sobě i k ostatním, by neměl zapomenout na dvě věci. Za prvé mít sjednané povinné ručení i s vyšším pojistným limitem, což je koneckonců zákonná povinnost. A dále si sjednat havarijní pojištění u některé z českých pojišťoven. To bude krýt případné škody způsobené na jeho vlastním vozidle.