Chcete vidět starobylé památky, užít si moře i dobré jídlo a navíc výhodně nakoupit? V tom případě vyražte do Říma!

Nemůžete se již dočkat dovolené, i když do léta je ještě daleko, a chtěli byste někam vyrazit? Hledáte-li relativně nedaleké město, kde se snoubí historické památky, luxusní obchody i kvalitní restaurace, je pro vás Řím tou pravou volbou.

Proslulé centrum evropského umění, desítky romantických uliček s malými obchůdky, náměstíčka s kavárnami a barokními kašnami, přesně takový je Řím. Ať už zde povedou návštěvníkovy kroky kamkoliv, bude neustále narážet na historické památky z antiky, středověku, renesance i baroka. Hlavní město Itálie zkrátka po staletí bylo městem krásy a kultury a zůstalo jím dodnes.

Historie dýchá na každém kroku

Nejznámější historickou stavbou, se kterou si toto město spojí každý, kdo vysloví jeho název, je samozřejmě slavné římské Koloseum. Obří flaviovský amfiteátr, který v době své největší slávy pojal až 50 000 diváků, byl postaven v roce 72 n. l. Návštěvníci sem chodili sledovat především na gladiátorské zápasy, které byly oblíbeným zdrojem zábavy starých Římanů. Dnes je Koloseum asi největší turistická atrakce v Itálii, kterou každoročně navštíví miliony lidí. Je odvěkým rivalem je stějně tak známý chrám Pantheon na Piazza dell Rotonda, jehož obrovitá kupole je považována za vrcholné dílo antického stavitelství.

Luxusní paláce i starověké chrámy

Italská metropole ale neukrývá jen monumentální antické perly. Během procházky Římem narazí návštěvník i na neméně okázalé renesanční či barokní památky. Jednou z nich je například Pallazo Venezia, kde je dnes možné vidět středověké plastiky, nebo slavná Fontana di Trevi. Kromě nich je sám o sobě úžasný i Městský stát Vatikán s Bazilikou svatého Petra a Andělským hradem, kde dodnes sídlí papež.

Do Říma na nákupy

Návštěva Říma ale není jen o památkách, ale také o relaxaci, odpočinku, zábavě a obchodech. Ti, kdo chtějí nakoupit levně za nízké ceny, mohou vyzkoušet třeba trhy na Campo de Fiori nebo na Mercato Italia. Centrem všech, kdo si chtějí pořídit luxusní a drahé oblečení či obuv je Via dei Condotti, kde se soustřeďují podniky s nejlepší módou. Naopak o Vánocích se v Římě, podobně jako v blízké Neapoli, konají vánoční trhy, které taktéž stojí za návštěvu.

Rodiny s dětmi naopak jistě potěší prohlídka místní zoologické zahrady nebo Gladiátorské školy, kde se z nich během hodiny stanou starověcí válečníci srdcem i duší. Taktéž italská metropole zaujme mladé lidi, kteří zde díky programu Erasmus+ mohou zdarma studovat, potkat nové přátele a užít si spousty zábavy. A to je na pobytu v cizině přeci to nejdůležitější!