Čekání na Ježíška zkrátí návštěva předvánoční Vídně

Již v půlce listopadu se ve většině rakouských měst začínají konat vánoční trhy, které s sebou přináší svařené víno, vůni skořice a domácího cukroví. Nejznámější trhy s tou nejlepší atmosférou nabízí bezesporu Vídeň a byla by proto škoda se sem nepodívat.

Christkindlmark musí navštívit každý

Největším a nejkrásnějším vánočním trhem v rakouské metropoli je tradiční Christkindlmark před vídeňskou radnicí. Kromě více než 200 stánků s nejrůznějšími dobrotami i vánočními ozdobami a dárky se zde nachází známý Herzelbaum. Strom ověšený svítícími srdci se stal jedním ze symbolů Vánoc v Rakousku. Na své si zde přijdou i děti, pro které je připraven vánoční expres i množství atrakcí.

Na své si přijdou děti i milovníci romantiky

Kromě trhů na Rathausplatz se vyplatí navštívit i stánky u zábavního centra Prater. Mezitím, co rodiče budou pro své děti vybírat vhodné vánoční dárky, mohou jejich ratosti navštívit některou z atrakcí. Nejoblíbenějšími jsou 61 metrů vysoké obří kolo Riesenrad a horská dráha Boomerang.

I ti, kdo touží spíše po klidu a romantické atmosféře si ve Vídni přijdou na své. Ve čtvrti Spittelberg se nachází okouzlující vánoční vesnička plná dřevěných stánků, jako z pohádky. Právě zde budou tradiční kořeněný svařák nebo sladký trdelník chutnat nejlépe. Na své si přijdou i milovníci historických řemesel. Ti by měli zamířit na Freyung. Adventní trhy se zde konaly poprvé již roku 1772 a dnes se zde dají koupit tradiční řemeslné výrobky jako jesličky, keramika a hrací skříňky.

Při cestě autem se nesmí zapomenout zelená karta

Dále je potřeba rozmyslet si, jak se do Vídně dostat. Nejvíce lidí dnes cestuje do rakouského hlavního města vlastním autem. V době adventu je však problém najít volné parkovací místo. Na druhou stranu zase může návštěvník ve Vídni pobýt, jak dlouho chce a nemusí se nijak omezovat, tedy až na to svařené víno. Taktéž je před cestou nezapomenout na několik věcí. Například na zelenou kartu, která potvrzuje platnost povinného ručení. Tomu, kdo tento doklad nechá doma, při kontrole hrozí obzvlášť vysoká pokuta.

Vlak je rychlou a levnou variantou

Ten, kdo se chce na trhy dostat rychle a hlavně levně, může využít předvánoční nabídku od Českých drah. Během adventu bude vypraveno sedm párů vlakových spojů každý den, po dvouhodinových intervalech. Pro cestující jsou připraveny i výhodné jednodenní zpáteční jízdenky ČD Tip. Například z Prahy tak zpáteční cesta do Vídně vyjde jen na 800 Kč, Brňáci se dokonce svezou za necelých čtyři sta.

Připraveny jsou desítky zájezdů

Úplně nejjednodušší možností je zakoupit si některý z organizovaných zájezdů. Po zaplacení pak, kromě sjednávání cestovního pojištění, již nemusí turista nic řešit. Autobus ho zaveze do centra města, kde ho také vyzvedne. Pro toto, kdo si chce odpočinout a vychutnat si svařené víno nebo punč a na nic nemyslet, je toto nejvýhodnější varianta. A vzhledem k tomu, že nejlevnější zájezdy se dají pořídit už od 600 Kč, se návštěva vánoční Vídně opravdu vyplatí.