Motorkářská sezóna začne co nevidět. Na co si dát po zimě pozor?

Jaro se nezadržitelně blíží, což s sebou přináší i návrat motorkářů na silnice. Ne vždy se však jejich přítomnost na vozovkách obejde bez problémů. Na co by tedy milovníci motorek nejen před první vyjížďkou neměli zapomenout?

Kontrola technického stavu

Každý motocykl vyžaduje, stejně jako pojištěný automobil, po dlouhé zimě a zejména před první jízdou dostatečnou péči. Před prvním výletem je proto nutné poctivě zkontrolovat celý stroj, aby došlo k případnému odhalení skrytých závad. Především je třeba dofouknout gumy, vyzkoušet a odvzdušnit brzdy, a taktéž není od věci odmastit kotouče. Dále po nastartování by motorista neměl zapomenout překontrolovat světla a prvních několik kilometrů jet opatrně, aby si snáze všiml případných – dosud skrytých – závad.

Správné oblečení i reflexní prvky

Žádný motorkář by kromě technického stavu svého miláčka neměl zapomenout na kvalitní motorkářské oblečení. Přilba, chrániče páteře a pohodlné motorkářské boty jsou součástí vybavení, na kterém by se nikdy nemělo šetřit. Ti, kdo tráví na svém stroji opravdu hodně času a jsou venku za každého počasí, by měli vyzkoušet speciální moto kombinézy. Díky využití inteligentních materiálů totiž dokáží zajistit pohodu i v dešti nebo horku, a zejména u motorek platí, že pohodlí řidiče, je nejlepší prevence dopravní nehody.

Při koupi výbavy by motorkář neměl zapomenout ani na kvalitní rukavice, které jsou často a přitom neprávem opomíjeny. Tento doplněk je nezbytný zejména pro ty, kdo se na své motorce vydávají do zahraničí. Došlo k mnohým změnám, a například ve Francii jsou speciální motorkářské rukavice povinné. Samozřejmostí pak je i přilba s reflexními prvky, které jsou nezbytné i u nás.

Sjednání výhodného pojištění

Nejen vlastníci aut, ale i majitelé motorek jsou povinni mít sjednané povinné ručení, a to i přes to, že na silnicích tráví jen část roku. Většina českých pojišťoven však nabízí pojištění určené motocyklům, které platí po stanovený čas tak, aby majitel nemusel platit nic navíc. Kromě toho není od věci využít online srovnání povinného ručení. To umožňuje sjednat si nejvýhodnější zákonné pojištění vozidel během několika minut, a pak si již užívat motorkářskou sezónu 2023.