Kolony a tím i čekání na chorvatských hranicích sice končí, nicméně za mýtné si řidiči připlatí

Přísné kontroly všech automobilů na chorvatsko – slovinských hranicích, které způsobily hodinové čekání, končí. Řidiči se díky tomu v létě velkým kolonám pravděpodobně vyhnou, ale nepotěší je zdražení mýtného, které letos chorvatská vláda schválila.

Řidiče čekalo několikahodinové zdržení

Minulý pátek chorvatská vláda schválila přísnější celní kontroly všech vozidel na chorvatských hranicích. První zatěžkávací zkouškou prošly ve velikonočním týdnu, kdy také na jih mířili první turisté z České republiky i ze Slovenska, a bohužel neobstály. Na hraničních přechodech se kvůli bedlivé konrole každého osobního vozidla i autobusů tvořily kilometry dlouhé kolony a čekání se mnohdy protáhlo na několik hodin.

Zpřísnění vstupu do Chorvatska bylo reakcí na nařízení Evropské unie. V minulých letech se stalo čekání na hranicích v rámci Evropy téměř minulostí a i v případě Schengenu bylo možné hranice jednotlivých zemí projíždět samozřejmě volně. Nyní však občanům EU systematicky budou kontrolovány cestovní pasy. Ty budou mimo jiné porovnávány s databází odcizených dokladů Interpolu.

Dlouhé kolony končí, poplatky zůstávají

Jenže, jak právě situace v Chorvatské republice nebo třeba v Maďarsku ukázala, uvést systém do praxe a zároveň se vyhnout dopravnímu kolapsu, nebude úplně snadné. Z tohoto důvodu nyní prozatím kontroly na chorvatsko – slovinských hranicích končí, což jistě potěší většinu řidičů, kteří se chystají do Chorvatska autem.

Nepříjemnou zprávou pro všechny je naopak zvýšení mýtného na chorvatských dálnicích, které je jednou z novinek, které přináší cestování autem do zahraničí. Zdražení přitom je provedeno ve dvou krocích. Nejprve došlo ke zvýšení poplatků za průjezd Chorvatskem o 5 %, a navíc v létě dojde k dodatečnému 10% zvýšení mýtného za sezónní průjezd touto zemí. To se však bude týkat pouze osobních automobilů, nikoliv autobusů nebo kamionů.

Podraží i restaurace, ale ušetřit se dá na pojištění

Větší dálniční poplatky však nejsou jediné, kvůli čemu se Češi sáhnou do kapsy. Chorvatská vláda v letošním roce taktéž zvýšila DPH v pohostinstvích, a to ze 13 na 25 procent po zavedení EET. Díky tomu tak lze očekávat nárůst ceny jídel a nápojů podávaných v resturacích, cukrárnách či kavárnách.

Větší výdaje za dovolenou v Chorvatsku jsou sice pro řadu lidí velmi nepříjemné, ale na druhou stranu i na cestě k moři se dá ušetřit. Jednou z možností je snížit náklady díky levnému pojištění do ciziny. Nejlepší cestovní pojištění je přitom to, které je uzavřené pomocí online srovnávačů. Tato pojistka vyjde mnohem levněji, než sjednání pojištění na kamenné pobočce, a alespoň částečně pokryje náklady na dovolenou v cizině.