Chystáte se k moři s malými dětmi? Dejte přednost evropským destinacím

Do zahraničí letos vyrazí rekordní množství Čechů a ani rodiny s malými ratolestmi nejsou výjimkou. Většina lidí míří za teplem hlavně do Itálie a Chorvatska. A to je podle pediatrů v pořádku, exotické země totiž nejsou pro zdraví malých dětí to pravé.

Léto a s ním spojené prázdniny se nezadržitelně blíží a většina lidí již dávno ví, kam na dovolenou zamíří. Pro většinu Čechů bude podle průzkumů cílovou destinací Chorvatsko, které se opět vrací na pomyslnou příčku, jako top nejnavštěvovanější země. K moři se samozřejmě chystají i rodiny s dětmi, které ale mají trochu užší výběr místa, kde prázdniny stráví, alespoň podle českých pediatrů.

S batolaty po Evropě, s puberťáky kamkoliv

Cestovat s dětmi lze už od 3 měsíců, kdy mají za sebou první povinná očkování, žádná zákonná omezení pro ně tedy neplatí. Rodiče by se však měli při výběru destinace, kde dovolenou s prckem stráví, řídit heslem, čím menší je dítě, tím blíže k domovu. Vzhledem k širokému spektru nákaz, které zejména v exotických zemích ratolest mohou ohrozit, doporučují čeští lékaři, cestovat s dětmi mladšími dvou let, jen po Evropě. Ideální jsou země s kvalitní zdravotní péči, jenž jsou hygienickými i stravovacími návyky, blízko České republice, tedy právě Itálie, Chorvatsko nebo Řecko. Naopak s dětmi staršími a puberťáky již není problém zamířit i do vzdálených zemí, jako je Egypt nebo Thajsko.

Vyplatí se delší pobyt i dobrá příprava

V případě, že do rodinka nemíří do ciziny autem, ale letadlem, doporučuje se využít spíše charterové lety. Ty využívají především Češi, a tak je zde menší riziko, že se ratolest nakazí nějakou nebezpečnou infekcí, než u pravidelných spojů, které využívá i mnoho cizinců. Zrovna tak se vyplatí spíš delší pobyt u moře. Dětské tělo totiž potřebuje delší čas na aklimatizaci a týdenní pobyt v zahraničí pro něj nebude přínosem, ale spíše zátěží.

Rodiče by také neměli zapomínat, že děti nemají dostatečně vyvinutou imunitu, a velmi snadno onemocní. Vyplatí se proto nepodcenit přípravu před odletem a vzít si s sebou dostatečnou zásobu léků, pro případ, že nemoc přeci jen udeří. Lékárnička by měla obsahovat zejména:

  • léky snižující teplotu
  • přípravky proti zvracení a průjmu
  • chladivé spreje na spáleniny od slunce
  • opalovací krém
  • náplasti a obvaz

Taktéž je nutné ještě před odjezdem nezapomenout na sjednání cestovního pojištění online. V případě dětí by mělo obsahovat vyšší limit léčebných výloh, a také pojištění odpovědnosti. Pokud ratolest něco rozbije, rodiče nebudou muset nic platit, neboť je pojistka bude krýt. Pokud do ciziny míří více lidí, vyplatí se sjednat cenově výhodné rodinné pojištění, které navíc bude spolehlivě krýt všechny a není nutné sjednávat pojistku každému zvlášť.

Zodpovědní rodiče myslí na pojištění

Poslední věcí, na kterou se nesmí zapomenout, jsou platné cestovní doklady. V současné době již každé dítě musí mít vlastní cestovní pas. Jeho vystavení trvá zhruba třicet dní, na což by rodiče brát zřetel. V případě, že na něj zapomenou, lze získat pas expresně, avšak něco to stojí. To s pojištěním je to jednodušší. V případě nouze lze uzavřít pojištění do zahraničí online třeba z letiště, a pak již rodině nic nebrání užít si příjemnou a ničím nerušenou dovolenou.