Generali pojišťovna: Na svatého Valentýna klesá počet nehod o 17 procent, víc než polovinu z nich má na svědomí nepozornost řidičů

Řidiči a řidičky jsou na svátek zamilovaných opatrnější. Na svatého Valentýna klesá oproti běžnému celoročnímu průměru počet dopravních nehod až o 17%.

Řidiči jsou na svatého Valentýna opatrnější. Na druhou stranu nevěnují řízení svého vozu dostatečnou pozornost. Myslí na vše možné, jen ne na řízení. Až čtvrtina karambolů vznikne v důsledku nesprávného otáčení nebo couvání. Dalších 17% nehod zapříčiní nedání přednosti v jízdě. V 10% dojde ke škodě při parkování. Nelze opomenout ani nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem či nevěnování potřebné pozornosti řízení, které se podílejí na dalších škodách.

Stačí špatné zařazení

Třicetiletá Pražanka se vracela svým vozem z práce. V pohodě a bez újmy dojela až před dům, kde se jí podařilo bezchybně zaparkovat na začátku podélné řady aut. To co následovalo, popsala do hlášení pojistné události. „Ještě mi běžel motor a jak jsem byla před domem, tak jsem se zamyslela, jestli ten můj nezapomněl. Sama sebe jsem přesvědčovala, že ne, a že má pro mě určitě nějaké překvapení. To mě uvolnilo a jak jsem byla v tom rozpoložení, pustila jsem spojku a sešlápla plyn. Přede mnou bylo volno, jenže já tam měla zpátečku.“ Škoda byla likvidátory Generali vyčíslena na 40 tisíc korun.

Nejvíce nehod na Zlínsku a Ústecku

Z regionů se na loňského svatého Valentýna nejvíce bouralo ve Zlínském a Ústeckém kraji. V obou případech se jednalo o přibližně pětinu z celkového počtu škod. Jak na Zlínsku tak na Ústecku se výše škody pohybovala kolem půl milionu korun. 18% podíl na nehodách měl Moravskoslezský kraj. I zde šly škody do statisíců. Překvapivě vzhledem k vysoké koncentraci automobilů je až na 4. místě s 10% podílem Praha.