Česká podnikatelská pojišťovna: Mezi pojistnými podvody přibývá fingovaných krádeží značkových vozů v zahraničí

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., zveřejnila statistiky k pojistným podvodům za třetí čtvrtletí 2016. Ve srovnání s pololetím stoupl nejen počet vyšetřovaných podvodů, ale o třetinu vzrostla také uchráněná hodnota, která dosáhla 30 milionů korun.

Specialisté ČPP prošetřili ve třetím čtvrtletí letošního roku téměř 900 případů s podezřením na pojistný podvod a svou domněnku potvrdili v 540 případech. „Na nevyplaceném pojistném plnění jsme uchránili hodnotu ve výši 30 milionů korun,“ uvedl Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru.

Z hlediska finančního objemu dominuje ve statistikách pojistných podvodů hlavní město Praha. „Částkou přes 16 milionů korun, tedy více než polovinou z celkové sumy se na podvodech podílí Praha a Středočeský kraj,“ potvrdil Haisl.

Mezi pojistnými podvody přibývá fingovaných krádeží. Scénář se prakticky ve všech případech opakuje – majitel odjede se svým pojištěným autem do zahraničí, aby následně nahlásil jeho zmizení.

Často se přitom jedná o vozy vyšší cenové třídy, např. BMW či Mercedes. V jednom takovém případě kontaktoval z Ukrajiny Českou podnikatelskou pojišťovnu klient a hlásil zmizení svého BMW. Pojistnou událost doložil soudně přeloženými dokumenty ukrajinských úřadů, včetně potvrzení o oznámení krádeže a protokol z výslechu.

V průběhu vyšetřování případu se však ukázalo, že v evidenci místní policie žádný podobný záznam o odcizeném vozidle neexistuje. Uchráněná hodnota v tomto jediném případě překročila 1,2 mil. Kč.

„Jakkoli statisticky nejčastější pokusy o pojistný podvod evidujeme právě z pojištění motorových vozidel, které představují na sedmdesát procent všech prověřovaných případů, dlouhodobě sledujeme také narůstající počet u podvodů z oblasti životního a úrazového pojištění,“ upozornil Haisl. Statistiky dokládají také trvalý nárůst případů v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti.