Cestování v těhotenství – velký manuál

Spousta žen prožívá během těhotenství nejkrásnější pocity ve svém životě. Také se ale najdou ty, které těhotenství omezuje, protože se třeba bojí jet na dovolenou. Přitom stačí mít jen sjednané kvalitní pojištění a dodržovat několik zásad.

Každoročně vyrazí do zahraničí více než třetina Čechů. Mezi nimi se na dovolenou, nebo třeba i na pracovní cestu do zahraničí, chystají i těhotné ženy. Před cestou ale vždy platí, že nastávající maminky by neměly zapomenout sjednat si kvalitní pojištění pro těhotné.

Ne každá žena ale musí jet rovnou do zahraničí. Spousty z nich dojíždí každý den autem do práce, a proto by před cestou neměly zapomenout na několik důležitých věcí, které se týkají řízení v těhotenství.

Riziko při cestě autem se dá snížit

Nejvíce nehod způsobí ženy během prvního a třetího trimestru těhotenství. V té době se jejich tělo totiž nejvíce mění, krevní tlak různě kolísá, mohou mít bolesti nebo jim může být špatně. To vše zapříčiňuje náhlé mdloby či závratě, díky kterým se schopnost dávat při řízení pozor snižuje.

Proto by se ženy měly vždy před cestou rozhodnout, zda se jízda automobilem opravdu vyplatí, nebo zda není lepší využít třeba prostředky hromadné dopravy.

Pokud už se nastávající maminka na cestu vozidlem přeci jen vydá, měla by dodržovat tyto zásady:

  • nezapomenout se správně připoutat
  • spodní část popruhu umístit co nejníže pod břicho
  • mít co největší prostor mezi tělem a palubní deskou

Vzhledem k tomu, že při řízení v těhotenství nastává větší riziko nehody, není od věci si sjednat vyšší limit povinného ručení a také havarijní pojištění. To sice není povinné, avšak za určitých okolností velice užitečné  – právě třeba i při řízení v těhotenství.

Při letu pomohou kompresní punčochy

Podobně jako pro cestu autem, je i pro let letadlem nejbezpečnější druhý trimestr těhotenství. Nevolnosti z prvního období se již nevyskytují, ale i riziko předčasného porodu je minimální. Právě ten je důvodem, proč je ve třetím trimestru let již vhodné vynechat. I při letu existují způsoby, jak si ho alespoň trochu zpříjemnit a zároveň minimalizovat riziko, že dojde ke zdravotnímu problému. Nejdůležitější tedy je:

  • připoutat se tak, aby pás netlačil na břicho
  • protáhnout si nohy, namasírovat kotníky a projít se
  • nezapomenout na kompresní punčochy
  • dodržovat pravidelný pitný režim

Dát na radu ošetřujícího lékaře

Pokud se žena chystá do ciziny, tak kromě bezpečného chování v letadle, může pro hladký chod dovolené udělat ještě dvě věci. Tou první je zjistit si informace o cílové destinaci. Zejména by si měla všímat, na jaké úrovni je zdravotní péče, a zda aktuálně nehrozí riziko nákazy nějakou vážnou nemocí. Kromě toho je potřeba informovat svého ošetřujícího lékaře, který ženě rád poskytne doplňující informace o tom, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat.

Kvalitní pojištění je nutností

Ať už se nastávající maminka chystá do ciziny autem, letadlem nebo nějak jinak, neměla by zapomenout na sjednání kvalitního pojištění na cesty do zahraničí.

I to však může mít několik úskalí. Zejména je nutné si zjistit, které pojišťovny pojištění pro těhotné vůbec nabízejí a za jakých podmínek. Stejně tak platí, že většina pojistitelů odmítá pojistit rizikové těhotenství i ženy, které jsou po 26. týdnu.

Protože ne každý se v těchto požadavcích vyzná a málokterá žena má během těhotenství čas běhat po pobočkách pojišťoven, není od věci využít online srovnání cestovního pojištění.

Pomocí jednoduché kalkulačky, kam se doplní všechny důležité údaje a požadavky, je uzavření kvalitního pojištění do zahraničí otázkou několika minut. Poté už si může nastávající maminka v klidu vychutnávat cestu bez rizika.