Česká pojišťovna: Žák základní školy pomohl zraněným při dopravní nehodě

Další titul Gentleman silnic putuje do rukou mladého zachránce Daniela Donovala z Havířova. Ten neváhal a při dopravní nehodě dvou osobních automobilů v Havířově pomohl zraněným přivoláním rychlé záchranné služby i podáním pomocné ruky.

Na konci letních prázdnin, v sobotu 20. srpna 2016 došlo ke kolizi dvou osobních vozidel na křižovatce v Okružní ulici v Havířově zaviněné nedáním přednosti v jízdě. Následkem srážky jedno z aut vylétlo z vozovky a zastavilo se až o schody blízkého učiliště, druhé pojištěný automobil zůstalo stát na cestě.

Na tuto nehodu bude ještě dlouho vzpomínat Daniel Donoval, který v ten okamžik procházel kolem s kamarády, když uslyšel velkou ránu a zvuk mačkajících se plechů. Zareagoval pohotově, nezpanikařil a vydal se na pomoc: „První co mě napadlo, jestli to není někdo z mé rodiny. Řidič byl otřesený, nedařilo se mu vytočit číslo, tak jsem mu telefon vzal a namačkal 155,“ líčí Daniel.

Společně s kamarádkou Kristýnou Křížkovou poskytli první pomoc dezorientovanému chlapci a dívce, ve které Daniel ihned rozpoznal svou spolužačku Zdeňku: „Staral jsem se o zraněného chlapce, po celou dobu jsem na něj mluvil, než přijela rychlá pomoc, a utěšoval jsem Zdeňku, která byla také zraněná a v šoku,“ popisuje hoch událost.

I když se dopravní nehoda zdála na první pohled jako vážná, naštěstí z ní všichni vyvázli bez těžké újmy na zdraví a některé pasažéry převezla sanitka do nemocnice jen s lehkými zraněnými: „Když jsem viděl ta nabouraná auta, tak jsem měl strach, že to bude velmi vážné, naštěstí nebylo,“ vzpomíná Daniel s tím, že bez zaváhání by pomohl znovu.

Právě spolužačka Zdeňka ho spolu s výchovnou poradkyní Šárkou Zapalačovou navrhla na titul Gentleman silnic: „Velmi mě potěšilo, že v dalších dnech se Daniel informoval a zajímal o to, že jsme všichni v pořádku. Jménem celé naší rodiny chci takto poděkovat svým kamarádům za pomoc v nenadálé životní situaci,“ uvedla dívka v nominaci.

Škola je velmi ráda, že má mezi svými žáky někoho, kdo se nebojí pomoci, když je to třeba. Zároveň doufáme, že to motivuje i ostatní Danovy spolužáky k tomu, aby se ke svému okolí nechovali lhostejně,“ říká Šárka Zapalačová ze Základní školy Jarošova v Havířove-Šumbarku.

Od roku 2014, kdy při dopravní nehodě pomohly čtyřletému chlapci dvě dívky ve věku 12 a 11 let, je Daniel Donoval dalším „náctiletým“ hrdinou. Jako poděkování za statečný, obětavý a pohotový zásah mu dnes Česká pojišťovna společně s Policií ČR udělila titul Gentleman silnic.