Chcete ušetřit a zanechat menší ekologickou stopu? Pořiďte si auto na zemní plyn

Na zemní plyn v Česku jezdí přes sto tisíc vozidel a další rychle přibývají. Důvod je jasný. Spalování metanu je mnohem ekologičtější než spalování benzínu a navíc jízda na CNG přináší řidičům obrovské úspory.

Vozidel na zemní plyn neustále přibývá

V současné době je CNG neboli stlačený zemní plyn nejvšestrannější alternativní pohonná hmota a používá ho přes 22 milionů vozidel na celém světě. Na CNG jezdí nejen osobní vozidla, ale také ekologické autobusy, popelářská auta, traktory a například v Austrálii i silniční vlaky. Hodně řidičů se pořízení, nebo alespoň vyzkoušení automobilu na zemní plyn stále vyhýbá, což je ale velká škoda. Přitom používání CNG je šetrnější k peněžence a samozřejmě i k přírodě.

Kilometr jízdy za korunu i výhodné povinné ručení

Mezi největší výhody jízdy na zemní plyn patří především velmi levné tankování. Zatímco ceny nafty a benzínu neustále stoupají, CNG se dá pořídit o polovinu levněji než běžná paliva. V případě, že motorové vozidlo jezdí na tento druh alternativního paliva, vyjde přibližně jeden kilometr na jednu korunu, což je oproti benzínu výrazná sleva. Finanční úleva je tak zřetelná, že většina motoristů, kteří si automobil na plyn pořídí, se již nechce k jízdě klasickým vozidlem na benzín vracet, což jednoznačně svědčí o velkých úsporách. Velkou výhodou, která potěší mnohé, je taktéž levné povinné ručení, a to díky nižšímu obsahu motoru. Ten má úplně stejný výkon jako klasický dieselový, který však musí být výrazně větší, a díky tomu stoupá i poplatek za zákonné pojištění vozidla.

Firmy si zemní plyn chválí

Právě to je také důvod, proč na šetrnější způsob jízdy přechází i řada velkých firem. Jako jedna z prvních začala vozidla na CNG používat Česká pošta, která jich má nyní přes 600 a zhruba dalších 400 se letos chystá pořídit. Podobně jsou na tom i strážníci v některých českých městech, hasiči či taxislužby.

Všem těmto společnostem totiž vyhovuje kromě levnějších nákladů i delší dojezd těchto vozidel. Všechna auta, která na CNG jezdí, jsou totiž zkonstruována jako bivalentní. To znamená, že umožňují pohon jak na zemní plyn, tak na benzín. Jakmile při jízdě plyn dojde, řidič vůbec nemusí volat asistenční službu, aby mu pomohla, neboť jeho auto může jet na benzín. Díky více typům palivových nádrží, a tím i většímu objemu paliva tak dojezd vozidel činí až 1 300 km.

Auto na CNG s 35% slevou

Častým důvodem, proč také motoristé stále dávají přednost vozům na benzín, je i údajný nedostatek plnících CNG stanic. Je pravdou, že se jich zatím v ČR nachází pouze padesát, což není zrovna moc, nicméně to se má radikálně změnit. Do roku 2020 jich má být již přes tři sta. Velkým plusem je také nezcizitelnost paliva. Zemní plyn není na rozdíl od benzínu či nafty možné přečerpat do jiné nádrže, a také nedochází k jeho odpařování.

Zaujaly vás výhody automobilů na zemní plyn natolik, že byste si hned chtěli nějaký pořídit? V tom případě máte jedinečnou možnost, získat auto na CNG s 35% slevou od Pražské plynárenské. Nepropásněte tuto výhodnou nabídku a získejte levné a ekologicky šetrné auto ještě dnes!