Chystáte se autem do zahraničí? Dovolená letos může vyjít podstatně dráž

Do ciziny letos opět míří několik milionů Čechů a značná část z nich právě autem. Měli by však počítat se změnami, ke kterým v okolních zemích došlo. V Chorvatsku jsou to vyšší dálniční poplatky, v Rakousku zase hrozí větší pokuty.

Léto se opět blíží a s ním i přípravy na prázdniny. Letos se oproti loňsku do zahraničí chystá rekordní počet Čechů. Kam na dovolenou pojedou má sice většina z nich už rozhodnuto, ale někteří zatím stále váhají, jaký způsob dopravy do zahraničí zvolí.

Pro ty, kdo letos vyrazí do ciziny autem, máme však špatné zprávy. Většina okolních zemí podraží, cizinci si v nich připlatí nejen za mýtné na dálnicích, ale i za vyšší pokuty a vzrostou i ceny potravin a služeb.

Cestu k moři zbrzdí opravy dálnic

Nejvíce dovolenkářů tradičně míří k moři, na jih do Chorvatska. Před cestou by se měli obrnit především trpělivostí, neboť během jízdy pravděpodobně naberou značné zpoždění. Problémy začnou již u nás, a to na dálnici D1, kde se opravuje sedm úseků.

Lépe nebude ani v Rakousku, kde se staví dálnice A5 a v samotné Vídni se taktéž očekávají dlouhé kolony. Dopravu v rakouské metropoli zbrzdí oprava mostu, díky které je zde maximální rychlost snížena na 60 km v hodině.

Vyšší mýtné i ceny, realita v Chorvatsku

Lépe nebude ani v Chorvatsku, kde kromě tradičních zácp také na motoristy čeká dražší mýtné, které se oproti loňsku zvedlo o pět procent. Díky tomu, že vláda zavedla EET měli by lidé počítat také s vyššími cenami nápojů a jídel v restauracích, kavárnách a cukrárnách.

Pozor je třeba dát i v případě, že dojde k problémům na dálnici. Za špatně vyplněný záznam o dopravní nehodě zde hrozí pokuta až 5 000 kun, v přepočtu přes 18 000 korun. Přijít draho může řidiče i únava nebo jízda pod vlivem léků. Pokud policie rozhodne, že je dotyčný k jízdě nezpůsobilý, může mu odebrat řidičský průkaz, a to až na osm dní.

Rakousko – vysoké pokuty i zákaz jízdy

Kdo jezdí do cizích zemí pravidelně, jistě si všiml již na začátku ledna mnohých změn, které se cest autem do zahraničí týkají. Řada novinek tak nebyla výjimkou ani v Rakousku. Od počátku roku zde mohou použity fotografie z radarů k udělení pokut za telefonování bez hands-free sady nebo za jízdu bez připoutání. Kromě toho ve speciálních zónách hrozí i zákaz řízení při jízdě vyšší rychlostí a policie také může odebrat registrační značky vozidlu ve špatném technickém stavu. Kromě toho v Rakousku přibydou i další placené úseky a ve Vídni se zvednou ceny za parkování.

Ekozóny ve francouzských městech

Pokud někdo míří do Paříže nebo do Lyonu, měl by se připravit, že auto musí být opatřeno ekologickou plaketou, aby mohlo do těchto měst vjet. Nařízení platilo nejprve jen pro obyvatele Francie, ale od 1. dubna se týká i zahraničních turistů. Těm, kdo nebudou mít vozidlo správně označené hrozí pokuta až 68 Eur. Se změnami by měli počítat i motorkáři, kteří musí nově používat speciální rukavice na motocykl.

Změny se samozřejmě týkají i dalších zemí. Třeba v Itálii nebo Dánsku nyní hrozí pokuta až 200 eur za telefonování za jízdy, rodiny s dětmi si zase nesmí v Británii a na Kypru zapálit v autě cigaretu. Největší sankce však budou tradičně za požití alkoholu, které se opravdu nevyplatí zejména v Dánsku, kde může být vozidlo zabaveno, nebo ve Španělsku, kde se řidič může dostat kvůli alkoholu v krvi i za mříže.